АРАЧА

Рушевине бенедиктинске опатије на Тиси, покрај Новог Милошева (некадашње Беодре), представљају културно историјски споменик првог реда - једини те важности из средњег века са овог подручја. Романичка базилика подигнута је око 1230. године, а након страдања обновљена је залагањем краљице Јелисавете Анжујске 1370. када је уз апсиду дозидан готички торањ.

Опширније...
СЛАНО КОПОВО - РЕЗЕРВАТ ПТИЦА

Слано копово је један од последњих репрезентативних примера панонских слатина и пустара које су од изузетног знацаја за оцување богатства биљног и животињског света Војводине. Настало је деловањем реке Тисе која је у прошлости цесто мењала свој ток, разливала се и плавила околне удолине.

Опширније...
СОКОЛАЦ - ДВОРАЦ ДУНЂЕРСКИ

Дворац је изградио Лазар Дунђерски у последњим деценијама 19. века. Дворац је добила у мираз Емилија Ивановић, кћерка Лазара Дунђерског, као и читаво имање које се звало "Велики салаш" које је обухватало 3997. јутара. Зграда је приземни слободно стојећи објекат у пространом парку. У основи зграда је изгужени правоугаоник са наглашеним улазним портиком и колским прилазом.

Опширније...
ГЛАВАШЕВА КУЋА

У улици Јосиф Маринковић број 69 у Врањеву родио се др Владимир Главаш, велики народни добротвор(1834-1909.), који је кућу завештао цркви, а кућа је данас позната као „Главашева кућа“ и пример је богатије грађанске куће из половине деветнаестог века.

Опширније...
МУЗЕЈ "ЖЕРАВИЦА" НОВО МИЛОШЕВО

На двадесетом километру од Новог Бечеја, налази се Ново Милошево, село које чува један од највећих индустријско техничких музеја у Европи.

На његовим вратима поносно стоји власник Чедомир Жеравица, који је наставио очевим стопама у очувању наше историје.

Опширније...
МУЗЕЈ "КОТАРКА" НОВО МИЛОШЕВО

Музеј "Kотарка" , завичајни музеј Новог Милошева, а може се слободно рећи и читавог Баната. Иза 14 дорских капитела, лежи некадашњи житни магацин породице Kарачоњи, чији се велелепни дворац налази тачно преко пута садашњег музеја, а сам житни магацин данас сија посебним сјајем, јер се у њему налази огромна збирка експоната, старог намештаја, посуђа, алата и других занимљивих предмета, који откривају историју овог Банатског села.

Опширније...

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…