ИСТОРИЈА НОВОГ БЕЧЕЈА

Према археолошким истраживањима извршеним на Матејском броду и Борђошу, који се налазе неколико километара од Новог Бечеја, утврђено је да прва људска насеља на овим просторима датирају из млађег каменог и бронзаног доба. Први писани документи помињу Нови Бечеј као град тврђаву (Castelum de Beche) 1091.године, а остаци ове, некада импозантне грађевине, на самој обали Тисе, с ведоче о прохујалом времену и освајачким походима Кумана, татарских коњаника Бату-кана, витезова Ђурда Бранковића, Хуњади Јаноша и Мехмед паше Соколовића. Утврђење је, до темеља уништено одредбама Карловачког мира 1701.године.

Опширније...
ИСТОРИЈА КУМАНА

Кумане је место најближе средишту општине, 11 km удаљено од Новог Бечеја, на путу према Зрењанину. Приликом пописа 2002. године утврђено је да има 3.814 становника, углавном Срба(3.296), Рома, Мађара и осталих народности.

Порекло имена овог насеља многи везују за азијско пламе Кумани, који почетком XI века пустошили овај део Европе, да би на овој локацији формирали насеље, што говори и о његовој старости.

Опширније...
ИСТОРИЈА НОВОГ МИЛОШЕВА

Ново Милошево је друго по величини место у општини. Има богату историју и веома је старо, а формирано је од два насеља, Беодре и Карлова (Драгутинова).

Беодра је старије насеље од Карлова, а за порекло имена има више тумачења. По једном је назив Беодра добила по топониму бео-дер, што би значило да је то место на речном рукавцу или мртваји.

Опширније...
ИСТОРИЈА БОЧАРА

По величини Бочар је најмање село у општини, удаљено од Новог Бецеја 25 км.

Бочар је село са богатом историјом. Постоје документа која потврђују да је Бочар, као насеље постојао још у XIII веку, а да је име добио по свом оснивачу Бочарду. У документима са почетка XIII века о додели земље војницима говори се о Бочару као власнику првог слободног поседа.

Опширније...

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…