ЈЕСЕЊЕ ПРСТЕНОВАЊЕ ПТИЦА НА СЛАНОМ KОПОВУ УСПЕШНО УПРKОС СУШИ

Слано копово је једно од најважнијих и најособенијих станишта птица у Србији, а представља и јединствену миграторну станицу за птице селице.

И поред релативно мале површине заштићеног простора у овом специјалном резервату природе до сада је евидентирано око 220 врста птица, па је оно због својих изузетних орнитолошких особености, проглашено значајним рамсарским и подручјем за птице од велике важности (ИБА).

У периоду јесење миграције птица Слано копово представља место где се масовно окупљају патке, гуске и ждралови. Два пута годишње, у пролеће и у јесен, у последњих шест година у овом специјалном резервату природе се организују такозвани прстеновачки кампови. Прстеновање птица изузезтно је значајно у циљу праћења бројног стања птица и њихове миграције, истиче Силвија Иванић, стручна сарадница Ловачког удружења Нови Бечеј које управља овим резерватом: „Јако смо задовољни с обзиром на сушу која нас је задесила у овој другој половини године и с обзиром да зато нема воде на Сланом копову што аутоматски повлачи одсуство великог броја врста птица. Доста је занимљивих врста, а и бројност птица је заиста велика. Ми смо већ првог дана имали два налаза из Пољске и Мађарске.“

Овом пиликом прстеновано је преко 400 јединки птица, највише плавих сеница и црвендаћа. Поред тога, прстеноване су и друге врсте као што су: обичан попић, краљић, царић, барска стрнадица, батокљун, велика сеница, пољски врабац, обични звиждак, кос, дрозд певач, сеница вуга и кобац.
Read 1016 times

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…