KУМАНЧАНИ ОБЕЛЕЖЕЛИ 2.ОKТОБАР - ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

Мештани Kумана и ове године су се на данашњи дан сетили 1944. године када је почетком октобра ослободилачка војска Црвене армије у Другом светском рату пристигла у ово насељено место.

Други октобар се од тада обележава као Дан ослобођења Kумана од окупаторских власти, а припрадници локалне самоуправе, МЗ Kумане, Удружења српских ратних ветерана Нови Бечеј, ђаци ОШ „Станчић Милан - Уча“ и други мештани Kумана том приликом полажу венце палим борцима који су заслужни за данашњу слободу.

Душан Радишић, председник Савета МЗ Kумане, о томе каже: „Дочекали смо још један 2. октобар, дан који је веома битан у историји нашег места јер се данас навршава 75 година од како је село ослобођено у Другом светском рату. Најпре смо положили венац на споменик посвећен жртвама Другог светског рата, а након тога смо положили венац и на спомен плочу где се налази списак свих људи који су страдали у Другом светском рату. Kумане није велико место и нема велик број становника, али је имало велике жртве. Сматра се да је преко 500 људи страдало у овом рату и управо због њиховог херојства Месна заједница ће се трудити да настави са овом традицијом, јер ми тим људима дугујемо вечну славу и захвалност.“

У куманачком Дому културе налази се и стална поставка посвећена страдањима у Другом светском рату и онима који су положили своје животе у одбрани свог села и отаџбине.
Read 288 times

                                              

        Република Србије,
Аутономна покрајина Војводина

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…