ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ДВОРЦА ХЕРТЕЛЕНДИ У БОЧАРУ

Након 169 година од како је дворац Хертеленди изграђен у Бочару, захваљујући средствима Покрајинске владе у износу од 361 милиона динара, ових дана започела је његова реконструкција, као и доградња постојећих објеката, односно изградња нових. 

Подсетимо, до 2005. године у дворцу Хертеленди била је смештена психијатријска болница, након чега је овај објекат напуштен и урушен. Радови на реконструкцији који су започели 2011. године нису реализовани, а према налазу судског вештака у оквиру овог пројекта нестало је чак 50 милиона динара.

Нови вишенаменски комплекс Хертеленди у Бочару обухватиће различите садржаје намењене деци предшколског и нижег школског узраста који ће омогућити реализацију образовних програма, одмора и рекреације, као и боравка у природи, најавио је данас приликом обилска радова на реконструкцији, председник Покрајинске владе, Игор Мировић.

Према његовим речима није било лако спровести комплетну процедуру, урадити нову пројектно-техничку документацију, обезбедити услове локалног Завода за заштиту споменика културе, јер се дворац налази под заштитом и доћи до извршења радова. Ипак, очекује се да до следећег лета објекат буде завршен и приведен намени до наредне школске године. Мировић је овом приликом обећао и помоћ Покрајинске владе у обнови и санацији објеката школа и предшколске установе у општини Нови Бечеј.

Обнова дворца Хертеленди од великог је значаја за општину Нови Бечеј, али је и питање од животног значаја за насељено место Бочар. У оквиру новог комплекса наћи ће се више од 20 нових радних места што представља и шансу за мештане Бочара, сматра председник општине, Саша Максимовић.

Он је овом приликом рекао да је поред обнове дворца Хертеленди и изградње фискултурне сале Бочару неопходна и реконструкција водовода, као и изградња канализације што спада у дугорочне планове локалне самоуправе за ово насељено место.

 

Read 658 times

                                            

        Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…