ПОЧЕТАK САРАДЊЕ СА ПРИВРЕДНОМ KОМОРОМ БУДИМПЕШТЕ

Представници Привредне коморе Будимпеште посетили су данас општину Нови Бечеј где су са представницима локалне самоуправе одржали радни састанак с циљем успостављања међусобне економске сарадње, са посебним освртом на развој туризма и привреде.

Презентација потенцијала општине коју је за своје госте из Мађарске припремила локална самоуправа одржана је у музеју „Главашева кућа“ где су се медијима обратили председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић и један од директора Привредне коморе Будимпеште, Миклош Борнемиса, између осталог задужен и за туристички одсек коморе.

„Захваљујући све бољој сарадњи Републике Србије и Мађарске, захваљући председнику Александру Вучићу и премијеру Мађарске Виктору Орбану заиста су све бољи односи две државе како на привредном тако и на туристичком плану. Оно што је био циљ данашњег састанка је могућност финансирања како у привреду општине Нови Бечеј тако и у туризам наше општине. Велика је ствар да представници Привредне коморе Будимпеште и самим тим представници Привредне коморе Мађарске посете једно мало место као што је Нови Бечеј. Мислим да су данашњи састанци заиста били садржајни и да постоји реална могућност инвестирања не само у туризам него и у привреду општине Нови Бечеј. Ми ћемо дати све од себе да покажемо да смо добри домаћини, да покажемо наше индустријске зоне и све могућности улагања у туризам и оно што општина Нови Бечеј има да понуди, а има заиста много. Желим да искористим прилику да се захвалим господину Борнемиси, не само на данашњем доласку. Ја бих заиста волео да имамо толико инвеститора да можемо да бирамо који нам је сипматичан, али је за општину Нови Бечеј сваки инвеститор јако битан и значајан. Свака озбиљна фирма је више него добродошла овде и имаће сву могућу сардњу и помоћ од локалне самоуправе“, рекао је Саша Максимовић, председник општине Нови Бечеј.

Данашњем састанку присуствовали су и потпредседник Привредне коморе Будимпеште, Габор Бартош, шеф кабинета председника општине Нови Бечеј, Ото Kишмартон и директорка Средње школе Нови Бечеј, Анита Бојић Перкин.

„Пре две године смо одредили нашу мисију. Циљ нам је да добре односе између два народа поново обновимо на пољу туризма и привредне сарадње. Уз помоћ Привредне коморе Војводине покушали смо да сазнамо који су нам све услови потребни. Морам признати да смо добили веома велики број података. Управо зато смо сада овде у Средњем Банату у Новом Бечеју јер овде видимо највише могућности и предуслова за развој сарадње. Ту пре свега мислим на развијање туристичке сарадње која се заснива на заједничким причама и свему оном што повезује Србију и Мађарску. Ми смо већ ступили у контакт са мађарским највећим инвеститорима и туристичким радницима и мислим да ћемо веома брзо започети нашу сарадњу. Не бих да предвиђам резултате наших договора, али да би се остварило оно што смо планирали требаће нам много помоћи како руководства локалне самоуправе, тако и председника општине и осталих релевантних структура у Новом Бечеју. Да бисмо имали добру туристичку сарадњу потребан нам је и развој туристичке инфраструктуре. Без квалитетне воде, водовода, канализације и свих других услова који су потребни нема ни развоја туризма. Ради остваривања наших циљева планирамо учешће и Европске уније, односно њених фондова. Сарадња између влада Србије и Мађарске, како је рекао председник општине, иде у добром смеру и у великој мери ће нам помоћи на пољу сарадње. Данас смо разговарали о томе шта бисмо могли да радимо са општином Нови Бечеј, али ово је тек први разговор и у наредном периоду ћемо то све конкретизовати“, рекао је Миклош Борнемиса из Привредне коморе Будимпеште.

Према његовим речима један од циљева будуће сарадње јесте да објекти, споменици и све оно што повезује два народа постану туристичке атракције. Такође, велики мађарски инвеститори се интересују за термалну воду која постоји у региону и размишљају о инвестицијама у одређене објекте где ће се она користити у области туризма. Уз развијање термалног туризма биће покренуте и остале услужне и привредне гране, каже Борнемиса.

Осим сарадње у области туризма Мађари су заинтересовани и за текстилну индустрију, с обзиром на то да у Средњој школи Нови Бечеј постоји смер за текстил и дизајн. Такође, могућа је сарадња и у области производње пољопривредне механизације и увођења нових технологија.

Према представницима Привредне коморе Будимпеште потребно је годину до годину и по дана припрема, док до коначне инвестиције отварања неке фабрике обично прође око 3 године. У области текстилне индустије резултати би могли бити видљиви већ за пола године до годину дана.

Read 674 times

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…