ЛАЗАРИЦА СЕ И ДАЉЕ НЕГУЈЕ У БАНАТУ

Традиционални обичај паљења и прескакања ватре, уз кокање кокица, који се у највећој мери још задржао у појединим деловима Баната, такозвана Лазарица уочи обележавања Лазареве суботе, односно Врбице и ове године организован је испред Завичајног музеја „Главашева кућа“ у Новом Бечеју.

Према речима директора ТО општине Нови Бечеј, Саше Дујина, обележавање овог догађаја још једна је прилика да се локално наслеђе у виду традиционалних обичаја од заборава сачува и пренесе на млађе генерације. Поред чувања материјалног културног наслеђа у самом музеју, то је још један од важних задатака, истакао је овом приликом Дујин.

Обележавање Лазарице испред „Главашеве куће“ подржало је и Културно-уметничко друштво „Бећарац“ чији најмлађи чланови су овом приликом прескакали ватру и уживали у занимљивим обичајима који су, пре свега, за дечју радост, каже Јован Сударски, уметнички руководилац „Бећарца“.

 






Read 142 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…