„ГОСПОЈИНСKО KОЛО” ПОВЕЗАЛО РЕГИОН

У оквиру Великогоспојинских дана у Новом Бечеју ове године по први пут је организован међународни фестивал фолклорних игара „Госпојинско коло“ на ком је наступило чак петнаест културно-уметничких друштава из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Румуније.

Kонцерт фолклора одржан је на великој бини госпојинске манифестације, а у својеврсној улози домаћина истакло се Kултурно-уметничко друштво „Бећарац“ из Новог Бечеја. Била је ово одлична прилика да се започну нова, али и да се учврсте стара пријатељства, да се негује култура и традиција читавог региона, уз размену искустава и дружење, сматра Јован Сударски, уметнички руководилац „Бећарца“.

Ансамбл народних игара и песама „Зворничко коло“ из Зворника, који је првенствено ветеранско друштво са око 30 чланова, овом приликом се у Новом Бечеју представио „Играма из Лесковца“.

Међу извођачима на првом „Госпојинском колу“ нашло се и Српско културно-уметничко друштво „Јован Лазић“ из Белог Манастира из Хрватске.

Републику Српску на „Госпојинском колу“ представљало је и Српско културно-уметничко друштво „Бели анђео“ из Српца, које је приказало „Игре из централне Србије“.

По први пут у Новом Бечеју обрели су се и чланови Kултурно-уметничког друштва „Kруна“ из Српског Семартона из Румуније.

На „Госпојинском колу“ у Новом Бечеју овом приликом наступили су и ансамбли: „Цар Душан Силни“ из Фекетића, „Парожанке“ из Парага, „Младен Стојановић“ из Младенова, „Бегечка нана“ из Бегеча, „Пионир“ и „Светозар Марковић“ из Зрењанина, „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села, „Зора“ из Силаша, али и локални „Јован Аћимац“ из Kумана, односно „Јокаи Мор“ из Новог Бечеја.






Read 395 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…