МУЗЕЈ "ЖЕРАВИЦА" НОВО МИЛОШЕВО

На двадесетом километру од Новог Бечеја, налази се Ново Милошево, село које чува један од највећих индустријско техничких музеја у Европи.

На његовим вратима поносно стоји власник Чедомир Жеравица, који је наставио очевим стопама у очувању наше историје.


Прегледајући породичне албуме, са фотографијама, отац Миливој (1932 - 2009.) је половином 70-их година прошлог века, наишао на фотографију вршидбе жита 1939. године, на којој он као дечак, седи на трактору Фордсон 10-20 ХП из 1924. године. Имати трактор на селу, у то време, је била права реткост и својеврсна атракција. Годинама касније трактор је, између осталог, одузет породици у време конфискације.

 

Миливој је вођен носталгијом решио да набави исти такав и преко пријатеља сазнао да у околини Kрагујевца постоји баш такав. Kада је отишао да га погледа, у дворишту је затекао још неколико сличних трактора из тог времена. Желећи да их све откупи, речено му је да су већ тада били спремни за продају у иностранство.


Тог дана је Миливој, не знајући, поставио темеље музеја.
У наредним годинама је откупљивао све тракторе до којих је могао да дође, да би их сачувао на нашим просторима, где су хранили наше породице. У почетку је то била мала збирка од свега неколико трактора, привремено смештених у старој шупи. Временом је почео да сакупља и друге привредне машине.

У виду сталне поставке, збирка је изложена јавности 1991. године, у наменски изграђеном објекту.
Данас, збирка коју је Чедомир довео до нивоа светске, налази се на преко 3.000м2 и броји преко 150 трактора, 10-ак парних машина, 40-ак олдтајмер аутомобила војних и цивилних, 40-ак моторцикала, 40-ак старих заната, 50-ак стационарних мотора, колекције радио, фото и ТВ апарата и још неколико хиљада алата и алатки.

Централно место у колекцији заузимају трактор "Харт-Парр 15-30А" из 1920. године, који је у радном стању и парна машина "Рустон Процтор &амп; Цо." из 1884. године.


Сви експонати су заведени и за већину постоји фабричка документација, која се налази у библиотеци музеја. Сајт www.muzejzeravica.org се редовно ажурира са новим експонатима.


На експонатима који нису у радном стању се вредно ради.

 

Годишњу едукативна презентација музеја под називом "Залазак у свитању" организује се сваке друге суботе септембра месеца, када се у живот враћају старе машине и занати, неким старијим нараштајима за подсећање, а неким новим за наук како се живело некада.

У плану су и креативне радионице за организоване групе.
Ипак, чињеница да је све што се налази у музеју прикупљено на нашем тлу, је највреднија и на њу су сви из музеја посебно поносни.Музеј се налази на адреси Попов Аркадија 56, Ново Милошево.

Радно време музеја је радним данима од 08-16 сати и суботом 08-13 сати. Посете ван тог времена је могуће заказати на бројеве телефона: 023/ 781 909 и 064 009 32 09.

Добродошли!ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…