ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023

Попис пољопривреде 2023. припрема, организује и спроводи Републички завод за статистику, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. године („Службени гласник РС“, бр. 76/21 ) и у оквиру пројекта претприступних фондова Европске уније ИПА 2018 (Instrument Pre-accession Assistance 2018).

Пописивање газдинстава биће реализовано од 1. јуна до 15. децембра 2023. године.

Након спровођења Пописа пољопривреде 2012. године и Анкете о структури пољопривредних газдинстава 2018, реализација Пописа пољопривреде 2023. обезбедиће континуитет у прикупљању структурних података из области пољопривреде. Прикупљени подаци осликаће стање у пољопривреди и као сумарни користиће се за статистичке анализе које ће омогућити доношење одговарајућих одлука за подршку пољопривредној производњи и њеном развоју.

Јединице посматрања у Попису пољопривреде 2023. јесу пољопривредна газдинства на територији Републике Србије, без обзира на статус (породична газдинства, газдинства правних лица и предузетника).

Планирано је да у Попису пољопривреде 2023. учествује око 3 000 пописивача, 300 општинских и 16 регионалних координатора. Јавни конкурс за избор пописивача биће објављен 15. августа.

Пре почетка Пописа биће организована петодневна обука за организаторе и непосредне извршиоце Пописа, по нивоима, ради обезбеђивања јединственог поступања у тумачењу и примени методологије, према плану и програму Завода.

Основна обележја о пољопривредним газдинствима: идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, подаци о радној снази и подаци о броју стоке прикупљају се потпуним обухватом јединица посматрања. Подаци о органској производњи и примењеним мерама руралног развоја биће преузети из административног извора ‒ евиденције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Подаци за остала обележја (наводњавање површина под усевима, начин држања стоке, обрада и одржавање земљишта, употреба ђубрива, пољопривредни објекти, механизација и опрема) биће прикупљени на узорку.

Примењени инструменти, обухват, обележја и стандардизација концепата и дефиниција у складу су са Светским програмом Пописа пољопривреде 2020. (ФАО, УН) и Уредбом Европског парламента и Савета о обједињеној статистици пољопривредних газдинстава (Regulation [EC] No 2018/1091 of the European parlament and of the Council of 18. July 2018, on integrated farm statistics) и методологијом Евростата. Дефиниције и објашњења појмова дати су у Методолошком упутству.

Подаци ће се прикупити методом интервјуа на терену, од 1. октобра до 15. децембра, на основу Адресара пољопривредних газдинстава. Пописивачи ће податке уносити директно у електронски Упитник на лаптопу (метод ЦАПИ). Газдинства привредних друштава, земљорадничких задруга и других облика организовања са статусом правног лица пописаће се самостално, уносом података у веб-Упитник (метод ЦАWИ), који ће бити доступан од 1. јуна 2023. године.

Резултати Пописа биће објављени у складу са роковима предвиђеним Законом, и то: прелиминарни најкасније до 31. јануара 2024. године, а коначни – сукцесивно до 31. децембра 2025. године. Пописни резултати објавиће се на сајту Републичког завода за статистику, искључиво у виду агрегираних података, до нивоа насеља (према локацији газдинства) за основна обележја, односно до одговарајућег нивоа у зависности од нивоа прецизности коју обезбеђује величина узорака за остала обележја.

Учешће у Попису је обавезно, а посебна пажња, у свим фазама реализације Пописа, посветиће се заштити података. Сви непосредни извршиоци Пописа дужни су да поступају у складу са законом и да податке до којих долазе у току пописивања чувају као пословну тајну. Свако одбијање давања података или давање нетачних података и свака злоупотреба службених статистичких података повлачи прекршајну одговорност, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023.

 

Read 458 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…