ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСKОГ ДАНА СЕЋАЊА НА РОМЕ СТРАДАЛЕ У ДРУГОМ СВЕТСKОМ РАТУ

На данашњи дан, 2. августа, 1944. године 3 000 Рома, махом жена и деце, брутално је убијено у логору Аушвиц-Биркенау.

Овај дан обележава се као Европски дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату и од суштинског је значаја за одавање почасти жртвама и за старање да се такви злочини не понове. Удружење Рома Нови Бечеј осудило је ове злочине и указало на сталну потребу чувања сећања на Роме страдале у концентрационим логорима широм Европе.

Поменуто удружење од 2017. године активно ради са Ромима и Ромкињама који су преживели Холокауст и који данас живе у изолацији, немаштини, занемарени и заборављени. Декада Рома није посветила пажњу овој групи која има специфичне и веома комплексне потребе, а која данас чини невидлљиву и све мању групу.

У светлу овог датума желимо да укажемо на потребу поштовања, вредновања и памћења злочина који су почињени над Ромима у Другом светском рату, али и да укажемо на сталну дискриминацију и расизам са којом се Роми и даље суочавају, поручила је председница удружења, Даница Јовановић, и изразила жељу да данашњи дан буде опомена јавности да се овакви злочини више никада не дозволе, уз обећање да ћемо сећање прености на будуће генерације.






Read 297 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…