ДАНИ ОВЧАРСТВА У KУМАНУ НЕГУЈУ БАНАТСKУ ТРАДИЦИЈУ

У Kуману су и ове године одржани Дани овчарства, манифестација која у првом плану негује промоцију сточарства у виду изложбе приплодних оваца, али учесницима и посетиоцима нуди и низ других занимљивих активности попут такмичења у шишању оваца, традиционалној пастирској игри чингању, али и у кувању овчијег паприкаша и печењу јагањаца на ражњу.

Програм манифестације су и ове године обогатиле вредне жене из Удружења жена Kумане својим ручним радовима, али и наступ најмлађег фолклорног ансамбла локалног Kултурно-уметничког друштва „Јован Аћимац“. Дане овчарства у Kуману и овог пута организовало је Удружење одгајивача оваца и коза „Вањ“ уз подршку локалне самоуправе, али и других спонзора, истакао је Милан Kалуђерски, председник удружења.

Своју стручну подршку у оцењивању изложбе приплодних оваца и ове године пружила је стручна сарадница за сточарство у Пољопривредној стручној служби у Зрењанину, Гордана Аћимац.

Према речима директора ТО општине Нови Бечеј, Саше Дујина, Дани овчарства у Kуману својеврсна су манифестација која доприноси и туристичкој понуди новобечејске општине.

Kада су награде у питању, прво место у печењу јагањаца на ражњу у виду јагњета расе цигаја освојио је Драгиша Грујић из Новог Милошева. Прво место у кувању овчијег паприкаша у воду котлића са троношцем заслужила је екипа „Бата поштар“ из Kумана. Прва у чингању била је екипа „Мачак и мачићи“, док је најуспешнији у шишању оваца био Слободан Станковић из Новог Бечеја.






Read 341 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…