ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА ОД ДАНА ДЕПОРТАЦИЈЕ ЈЕВРЕЈА

Полагањем венаца на месту некадашње синагоге у Новом Бечеју данас је обележена 81. годишњица од Дана депортације Јевреја из овог насељеног места и дела Баната у Другом светском рату.

Комеморацији су поред представника локалне самоуправе, присуствовали и председник Савеза јеврејских општина Србије, Александар Албахари, односно делагација Јеврејске општине Зрењанин, на челу са председницом Љиљаном Попов.

Неговање културе сећања од изузетне је важности, пре свега, због стварања бољих услова живота будућих нараштаја, истакао је овом приликом председник новобечејске општине, Саша Максимовић.

Да се општина Нови Бечеј налази међу оним срединама које поштују наслеђе и негују сећање на све оне који су током историје страдали, сматра и Љубица Попов, председница Јеврејске општине Зрењанин.

Према речима Александра Албахарија, председника Савеза јеврејских општина Србије, култура сећања важна је, пре свега, како се никад не би заборавила страдања и на тај начин спречила нова.

У улици Жарка Зрењанина у Новом Бечеју на данашњем броју 16 синагога је постојала у периоду од 1865. до 1947. године када је продата и порушена.

 

Read 494 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…