СТАЊЕ СТРНИХ ЖИТА У СРЕДЊЕМ БАНАТУ

Усеви озимих стрних жита се налазе у фенолошкој фази интензивног бокорења, добре кондиције и доброг здравственог стања. На биљкама имамо развијено до 4-5 секундарних стабала.

Разлике у роковима сетве се полако изједначавају, развијеније биљке у смислу великог броја секундарних стабала и висине код ранијих рокова али и биљке из каснијих рокова сетве не заостају много. Од октобра месеца па све до сада имали смо врло повољне метеоролошке услове за развој биљака са добрим распоредом падавина током зимских месеци ( од 1.10.2021 до 14.03. 2022. укупно је пало 236 мм/м2највише падавина је било у новембру 84,2 мм/м2, а најмање у јануару 13,8 мм/м2,мерно место АМС локалитет Б.Карађорђево).

Температуре земљишта и ваздуха нису имале веће осцилације постепено су се снижавале, без већих падова. Фаза у којој су тренутно озима стрна жита је најотпорнија фаза према ниским температурама, тако да усевима не прети измрзавање. У протеклом периоду забележен је интензитет биљних болести типа пегавости (Septoria tritici до 22%) и пепелнице (Erysiphe graminis до 5% ),већи проценат је на ранијим роковима сетве. У усевима јечма доминира мрежаста пегавост (Pyrenophora teres 24%) док су пепелница и сочиваста пегавост јечма мање присутне ( Erysiphe graminis 5%, Rhynchosporium secalis 10%) Meђутим на парцелама су доминантно присутни корови,у овој вегетационој години врло бројни ,пре свега вероника,мишљакиња,горушица,паламида.Препорука произвођачима је да чим временски услови дозволе ,(пре свега раст температура) предузму хербицидни третман у циљу смањења конкуренције гајеним биљкама (потрошња воде и хранива). Здравствено стање озимих стрних жита континуирано ће се пратити и у следећем периоду.

За ПСС Зрењанин Прогнозно извештајна служба РЦ Зрењанин Снежана Парађеновић

 

Read 780 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…