ПУШТЕНА У РАД ЕКОЛОШКА ЕЛЕКТРАНА НА БИОМАСУ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, данас је у Новом Милошеву пустила у рад ново постројење за производњу струје из обновљивих извора енергије „Пепо Енергy“.

Према њеним речима од велике је важности да Србија након постојећих 28 има још једну електрану на биогас, док се још 73 оваква постројења тренутно граде. Када она у наредном периоду буду готова, Србија ће имати више енергије из постројења на биогас него што имају Словенија, Хрватска и Црна Гора заједно када је ова врста производње у питању.

Биогасно постројење електричне и топлотне снаге 1.2 МW специфично је по томе што доминантно користи месо бундеве, кукурозовину и сламу, па је самим тим и 100 посто еколошко. Такође, оно ће производити органско ђубриво и имплементирати биогас као погонско гориво за пољопривредну механизацију уместо дизела чиме се осим енергетици даје допринос и екологији, рекао је на пуштању електране у рад, директор „Пепо Енергy“, Срђан Бошњаковић.

Председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић, захвалио се постојећим и позвао нове инвеститоре да своје фабрике и постројења граде управо у новобечејској општини.

Компанија „Пепо Енергy“ заједнички је подухват швајцарске енергетске МЕТ групе и локалне компаније „Архар Тех“, а само постројење изграђено је за осам месеци.

 

Read 745 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…