ОДРЖАНА 12. СЕДНИЦА САВЕТА СРЕДЊОБАНАТСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић одржала је данас у скупштинској сали Града Зрењанина 12. редовну седницу Савета Управног округа у проширеном саставу. На седници су разматране теме везане за најновију епидемиолошку ситуацију у Средњобанатском управном округу, координисане инспекцијске надзоре у циљу сузбијања ширења вируса Ковид-19 и спремност субјеката локалних самоуправа за наступајући зимски период.

Седници Савета су поред чланова Савета Средњобанатског управног округа и представника локалних самоуправа присуствовали су начелник Полицијске управе Зрењанин, директор и епидемиолог Завода за јавно здравље Зрењанин, в.д. директор Опште болнице Зрењанин, директорка Специјалне болнице за плућне болести, директор Привредне коморе Зрењанин и начелница Одељења санитарне инспекције. Према најновијим подацима Завода за јавно здравље Зрењанин, на подручју Средњобанатског управног округа укупно је 939 активних случајева код којих је потврђена зараза вирусом Ковид-19. Највише оболелих је у Зрењанину- 774, затим у Житишту-52, Новом Бечеју – 50, Новој Црњи – 41 и Сечњу – 22 особе. Тренутна епидемиолошка ситуација је оцењена као веома озбиљна са тенденцијом очекиваног повећања броја заражених због чега је могуће проглашење ванредне ситуације у неким локалним самоуправама. Јачају се здравствени капацитети за пријем новооболелих али проблема има због заражавања здравствених радника.

Градски и општински штабови за ванредне ситуације на подручју Средњобанатског управног округа прате епидемиолошку ситуацију на својој територији и мере Кризног штаба те у складу са тим усклађују своје одлуке у циљу сузбијања ширења епидемије изазване вирусом Ковид-19. У претходном периоду наставило се са појачаним координисаним инспекцијским контролама у примени противепидемиолошких мера. Циљане инспекцијске надзоре осим санитарне инспекције спроводиле су и инспекција рада, тржишна, ветеринарска и пореска инспекција као и инспекције на нивоу локалних самоуправа, комунална инспекција и комунална милиција. У инспекцијке надзоре, као помоћ инспекцијама, укључена је и Полицијска управа у Зрењанину. Од 28. октобра 2020. године, када се започело за заједничким циљаним надзорима, до 19. 11. 2020. године извршене су укупно 782 контроле а због уочених неправилности у примени противепидемиолошких мера поднете су 22 прекршајне пријаве.

Изменама и допунама Закона о за штити становништва од заразних болести, инспекцијски надзор над применом мера заштите од инфекције, поред санитарне инспекције, као поверени посао врши и локална самоуправа преко комуналне инспекције и комуналне милиције, које су овим изменама добиле већа овлашћења. На основу извештаја јединица локалних самоуправа на територији Средњобанатског управног округа о стању и спремности субјеката за наилазећи зимски период, констатовано је да су све локалне самоуправе припремљене да у случају проглашења ванредне ситуације, услед већих снежних падавина, предузму одговарајуће превентивне и оперативне мере.

И овом приликом је на крају седице Савета потврђено да је међусобна сарадња од велике важности у остваривању заједничког интереса да се актуелна епидемиолошка ситуација успешно превазиђе и сачува здравље свих грађана.

 

Read 1116 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…