НАДИЦА БЛАЖИН ДОБИТНИЦА „СВЕТОСАВСKЕ ПОВЕЉЕ“

Дом културе у Новом Бечеју под покровитељством општине Нови Бечеј и ове године обележио је 27. јануар и Светог Саву свечаном Светосавском академијом за чији програм су се побринули ученици и наставници новобечејских основних школа „Јосиф Маринковић“ и „Милоје Чиплић“.

Према традицији уручена је и овогодишња „Светосавска повеља“ којом је, за неизбрисив траг који је оставила на генерацијама малишана, награђена Надица Блажин, струковни васпитач деце предшколског узраста. До сада је на пут ка даљем образовању успешно извела чак четрнаест генерација деце, а од 1988. године ради у ПУ „Пава Сударски“ у Новом Бечеју.

Овогодишњу беседу Светом Сави говорила је Анита Бојић Перкин, директорка Средње школе Нови Бечеј, која је, као и њени претходници, подсетила на пут светосавља и универзалних вредности и врлина, као што су правда, доброта, љубав, истина, слобода, а које се никада не смеју заборавити.

Свети Сава српски народ задужио је у многим областима, али, пре свега, на пољу духовности, културе и у области просвете. Управо зато овогодишња Светосавска академија била је у знаку младих, истиче председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић: „Идеја је да следеће године Светосавска академија, како бисмо обухватили што више деце, буде током радног дана, како би сва деца могла да дођу. Оно што ми је помало криво, још увек се нису све школе ујединиле. Но, оно што је велика разлика у односу на претходне академије јесте да су основне школе „Милоје Чиплић“ и „Јосиф Маринковић“ коначно заједно прославиле Светог Саву, а не појединачним приредбама које и коштају, а заиста нема ни потребе за тим. Свети Сава је велики празник за Србе и треба да га славимо сви заједно и јединствени.“

Овогодишња Светосавска академија је, као и претходних година, имала хуманитарни карактер. Акција прикупљања новчане помоћи за младог Новобечејца Сашу Kамберовића спроведена је у сарадњи са Црвеним крстом Нови Бечеј, а захваљујући хуманим посетицима Светосавске академије и њиховим новчаним прилозима овом приликом прикупљено је 37 хиљада динара.






Read 982 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…