У KУМАНУ ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ KОЗАРА СРБИЈЕ

Протеклог викенда у Омладинском дому у Kуману одржан је пети по реду Сусрет козара Србије који је ове године имао само једну тему, а то је оснивање удружења одгајивача коза на националном нивоу.

Kровну организацију козара поред Скупштине, Надзорног и Извршног одбора чине и одбори за гајење коза, за прераду и квалитет производа, за промоцију и продају производа и услуга и за сарадњу и пројекте. Сусрет козара Србије у Kуману организовали су „Добра фарма“ из Добричева, Зоран Гагић из Новог Милошева и Рајко Варадинац из Kумана који је изабран и за првог председника Удружења козара Србије.

Варадинац се овом приликом осврнуо на утицај новог Удружења козара Србије на локалне сточаре: „Предлог је да се формирају и пододбори у оквиру којих би се људи посебно укључили и своје потребе које су на локалу задовољили. Са друге стране, једна од идеја је да се за сваки део, дакле, био локал, општина или округ или ако причамо о Банату, Бачкој, Срему, југу, центру, истоку или западу Србије, избрендира по једна врста сира који ће бити аутохтон са тог подручуја и да се тако представимо тржишту.“

Сусрет козара у Kуману, између осталих, подржали су и др Иван Пихлер са Пољопривредног факултета у Новом Саду, професор Цвијан Мекић са Пољопривредног факултета у Земуну, доктор ветеринарске медицине Сава Лазић, директор Научног института за ветеринарство Нови Сад и многи други стручњаци из области сточарства и уопште аграра.

Пети сусрет козара у Kуману званично је отворио председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић, који је, такође, истакао значај удруживања.

Приступницу новооснованом Удружењу козара Србије у Kуману је потписало 127 козара са циљем да ова организација буде прекретница у развоју козарства у Србији.






Read 1051 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…