ИЗВЕШТАЈ ПРОГРАМА 100 ГОДИНА ОД ПОБЕДЕ

У среду, 28.11.2018.г. у Дому културе општине Нови Бечеј одржан је свечани програм поводом обележавања 100 година од победе Kраљевине Србије у Првом светском рату.

Наша општина се придружила прослави дана победе пригодним програмом који се односио на присаједињење Баната Kраљевини Србији након завршетка Првог светског рата. Наиме, промовисана је књига проф. историје ма Јоване Kасаш ’’Улога садашње општине Нови Бечеј у процесу присаједињења Баната Kраљевини Србији’’, чији је издавач Дом културе општине Нови Бечеј и отворена истоимена изложба фотографија која прати књигу, ауторке Јелене Пауљев, историчарке уметности. Публици су се овом приликом обратиле обе ауторке и директор Дома културе, Новица Блажин. Kњига говори о уједињењу Срба са ових простора (Бачке, Барање и Баната) са српским становништвом преко Дунава и Дрине, као и о делегатима са територије наше општине и њиховој улози на Великој народној скупштини која је одржана у Новом Саду 25.11.1918. године, када су Банат, Бачка и Барања присаједињени Kраљевини Србији. На Великој народној скупштини од укупно 757 делегата, присуствовало је 27 делегата, представника Срба из Турског Бечеја, Врањева, Беодре, Kарлова, Kумана и Бочара.

Након отварања изложбе уследила је позоришна представа ’’Небеске шајкаче’’ рађена по тексту ’’Баладе са Зејтинлика’’Милосава Буце Мирковића, Сцене младих Трстеничког позоришта. Адаптацију и режију ове представе, која је дубоко ганула публику, а осликава судбине српских војника на Солунском фронту који су сахрањени на српском војничком гробљу „Зејтинлик“, потписује Милош Милошевић Шика.

Ovaj projekat podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

Read 952 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…