ISTORIJA BOČARA

Po veličini Bočar je najmanje selo u opštini, udaljeno od Novog Beceja 25 km.

Bočar je selo sa bogatom istorijom. Postoje dokumenta koja potvrđuju da je Bočar, kao naselje postojao još u XIII veku, a da je ime dobio po svom osnivaču Bočardu. U dokumentima sa početka XIII veka o dodeli zemlje vojnicima govori se o Bočaru kao vlasniku prvog slobodnog poseda.

Bočar je kasnije, kao posed, menjao vlasnika, a kao srpsko naselje pominje se početkom XVIII veka. Međutim, u XIX veku Bočar postaje vlasništvo nemačke porodice i od tada ga masovno naseljavaju Nemci iz Žombolja i Bečkereka, današnjeg Zrenjanina.

Posle rata iz Bočara se iselilo blizu 280 nemačkih porodica, a 1946.godine u ovo mesto se doseljava preko 200 porodica iz okoline Bosanske Krupe.

Broj stanovnika nikada nije prelazio 3.000. Prema prvom popisu 1869. godine u Bočaru je živelo 2.827 žitelja, najviše ih je bilo prema popisu iz 1948.godine, 2.848, a danas ih ima (popis iz 2002. godine) 1.895 .

                                            

                Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…