MUZEJ "ŽERAVICA" NOVO MILOŠEVO

Na dvadesetom kilometru od Novog Bečeja, nalazi se Novo Miloševo, selo koje čuva jedan od najvećih industrijsko tehničkih muzeja u Evropi.

Na njegovim vratima ponosno stoji vlasnik Čedomir Žeravica, koji je nastavio očevim stopama u očuvanju naše istorije.


Pregledajući porodične albume, sa fotografijama, otac Milivoj (1932 - 2009.) je polovinom 70-ih godina prošlog veka, naišao na fotografiju vršidbe žita 1939. godine, na kojoj on kao dečak, sedi na traktoru Fordson 10-20 HP iz 1924. godine. Imati traktor na selu, u to vreme, je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija. Godinama kasnije traktor je, između ostalog, oduzet porodici u vreme konfiskacije.

 

Milivoj je vođen nostalgijom rešio da nabavi isti takav i preko prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji baš takav. Kada je otišao da ga pogleda, u dvorištu je zatekao još nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Želeći da ih sve otkupi, rečeno mu je da su već tada bili spremni za prodaju u inostranstvo.


Tog dana je Milivoj, ne znajući, postavio temelje muzeja.
U narednim godinama je otkupljivao sve traktore do kojih je mogao da dođe, da bi ih sačuvao na našim prostorima, gde su hranili naše porodice. U početku je to bila mala zbirka od svega nekoliko traktora, privremeno smeštenih u staroj šupi. Vremenom je počeo da sakuplja i druge privredne mašine.

U vidu stalne postavke, zbirka je izložena javnosti 1991. godine, u namenski izgrađenom objektu.
Danas, zbirka koju je Čedomir doveo do nivoa svetske, nalazi se na preko 3.000m2 i broji preko 150 traktora, 10-ak parnih mašina, 40-ak oldtajmer automobila vojnih i civilnih, 40-ak motorcikala, 40-ak starih zanata, 50-ak stacionarnih motora, kolekcije radio, foto i TV aparata i još nekoliko hiljada alata i alatki.

Centralno mesto u kolekciji zauzimaju traktor "Hart-Parr 15-30A" iz 1920. godine, koji je u radnom stanju i parna mašina "Ruston Proctor & Co." iz 1884. godine.


Svi eksponati su zavedeni i za većinu postoji fabrička dokumentacija, koja se nalazi u biblioteci muzeja. Sajt www.muzejzeravica.org se redovno ažurira sa novim eksponatima.


Na eksponatima koji nisu u radnom stanju se vredno radi.

 

Godišnju edukativna prezentacija muzeja pod nazivom "Zalazak u svitanju" organizuje se svake druge subote septembra meseca, kada se u život vraćaju stare mašine i zanati, nekim starijim naraštajima za podsećanje, a nekim novim za nauk kako se živelo nekada.

U planu su i kreativne radionice za organizovane grupe.
Ipak, činjenica da je sve što se nalazi u muzeju prikupljeno na našem tlu, je najvrednija i na nju su svi iz muzeja posebno ponosni.Muzej se nalazi na adresi Popov Arkadija 56, Novo Miloševo.

Radno vreme muzeja je radnim danima od 08-16 sati i subotom 08-13 sati. Posete van tog vremena je moguće zakazati na brojeve telefona: 023/ 781 909 i 064 009 32 09.

Dobrodošli!                                              

        Republika Srbije,
Autonomna pokrajina Vojvodina

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…