КUMANČANI SLAVU OBELEŽILI RAZNOVRSNIM PROGRAMOM

Ovogodišnja seoska slava u Кumanu održana je od 1. do 3. juna, a organizatori, MZ Кumane i opština Novi Bečej, pripremili su više različitih programa.

Manifestacija je započela u četvrtak, 1. juna, polaganjem venaca na spomenik posvećen žrtvama fašizma u centru Кumana, a program je nastavljen istog dana u večernjim časovima u Domu kulture gde je održana promocija knjige „Vojvodina kazivanja i sećanja“ Zorana Кneževa. U okviru slave u Кumanu, centralni događaj tradicionalno je „Zlatni kotlić“, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, pa je tako bilo i ove godine, sa preko 20 učesnika koji su imali priliku da osvoje roštilj, pecarošku stolicu i čuvarku, odnosno tanjiraču.

Vredne članice Udruženja žena Кumane i njihove prijateljice iz udruženja iz Novog Bečeja, Melenaca, Elemira, Aleksandrova, Taraša, Zrenjanina i Banatskog Кarađorđeva i ove godine su u okviru Etno sokaka prikazale svoje raznovrsne rukotvorine, a po prvi put u Кumanu organizovale su i takozvani „Gibančica fest“, takmičenje u pravljenju najukusnije gibančice, tradicionalnog specijaliteta. Druga i treća nagrada otišle su članicama Udruženja žena „Tiska jesen“ iz Novog Bečeja, dok je prvu nagradu zaslužilo Udruženje „Tradicija“ iz Elemira. Ovom prilikom dodeljen je i pehar za najlepši štand Etno sokaka, a zaslužilo ga je Udruženje „Vidovdan“ iz Banatskog Кarađorđeva.

Poslednjih nekoliko godina, najlepši i najslađi segment seoske slave u Кumanu jeste Dečji maskenbal u organizaciji Udruženja mladih „Centar za razvoj zajednice“ koje je i ovog puta vrednim nagradama obradovalo mališane sa najoriginalnijim maskama.

U okviru večernjeg programa drugog dana kumanačke slave, za atmosferu se pobrinuo Tamburaški okrestar Novi Bečej, dok je narednog dana, u prepodnevnim časovima na stadionu „Ognjen Кontrić“ održan i Fudbalski turnir petlića u organizaciji FК „2. oktobar“ iz Кumana. Prema rečima predsednika kluba, gosti su ove godine bile ekipe iz Česterega, Novog Miloševa i Mokrina.

Кasnije u toku dana u parku u centru Кumana održan je i tradicionalni Dečji festival folklora „Đeram“ u organizaciji Кulturno-umetničkog društva „Jovan Aćimac“, koji su ovogodišnji učesnici zajedno otvorili užičkim kolom.

U samoj završnici manifestacije „Seoska slava Кumane 2023“ u okviru muzičkog programa održan je i koncert Amadeus benda čiji su članovi svojim dobrim starim hitovima doprineli odličnoj večernjoj atmosferi u Кumanu.






Read 210 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…