ODRŽANA 12. SEDNICA SAVETA SREDNjOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas u skupštinskoj sali Grada Zrenjanina 12. redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga u proširenom sastavu. Na sednici su razmatrane teme vezane za najnoviju epidemiološku situaciju u Srednjobanatskom upravnom okrugu, koordinisane inspekcijske nadzore u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid-19 i spremnost subjekata lokalnih samouprava za nastupajući zimski period.

Sednici Saveta su pored članova Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga i predstavnika lokalnih samouprava prisustvovali su načelnik Policijske uprave Zrenjanin, direktor i epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, v.d. direktor Opšte bolnice Zrenjanin, direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti, direktor Privredne komore Zrenjanin i načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije. Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, na području Srednjobanatskog upravnog okruga ukupno je 939 aktivnih slučajeva kod kojih je potvrđena zaraza virusom Kovid-19. Najviše obolelih je u Zrenjaninu- 774, zatim u Žitištu-52, Novom Bečeju – 50, Novoj Crnji – 41 i Sečnju – 22 osobe. Trenutna epidemiološka situacija je ocenjena kao veoma ozbiljna sa tendencijom očekivanog povećanja broja zaraženih zbog čega je moguće proglašenje vanredne situacije u nekim lokalnim samoupravama. Jačaju se zdravstveni kapaciteti za prijem novoobolelih ali problema ima zbog zaražavanja zdravstvenih radnika.

Gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije na području Srednjobanatskog upravnog okruga prate epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i mere Kriznog štaba te u skladu sa tim usklađuju svoje odluke u cilju suzbijanja širenja epidemije izazvane virusom Kovid-19. U prethodnom periodu nastavilo se sa pojačanim koordinisanim inspekcijskim kontrolama u primeni protivepidemioloških mera. Ciljane inspekcijske nadzore osim sanitarne inspekcije sprovodile su i inspekcija rada, tržišna, veterinarska i poreska inspekcija kao i inspekcije na nivou lokalnih samouprava, komunalna inspekcija i komunalna milicija. U inspekcijke nadzore, kao pomoć inspekcijama, uključena je i Policijska uprava u Zrenjaninu. Od 28. oktobra 2020. godine, kada se započelo za zajedničkim ciljanim nadzorima, do 19. 11. 2020. godine izvršene su ukupno 782 kontrole a zbog uočenih nepravilnosti u primeni protivepidemioloških mera podnete su 22 prekršajne prijave.

Izmenama i dopunama Zakona o za štiti stanovništva od zaraznih bolesti, inspekcijski nadzor nad primenom mera zaštite od infekcije, pored sanitarne inspekcije, kao povereni posao vrši i lokalna samouprava preko komunalne inspekcije i komunalne milicije, koje su ovim izmenama dobile veća ovlašćenja. Na osnovu izveštaja jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga o stanju i spremnosti subjekata za nailazeći zimski period, konstatovano je da su sve lokalne samouprave pripremljene da u slučaju proglašenja vanredne situacije, usled većih snežnih padavina, preduzmu odgovarajuće preventivne i operativne mere.

I ovom prilikom je na kraju sedice Saveta potvrđeno da je međusobna saradnja od velike važnosti u ostvarivanju zajedničkog interesa da se aktuelna epidemiološka situacija uspešno prevaziđe i sačuva zdravlje svih građana.

 

Read 663 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…