MISTERIJA STAROG GRADA NA TISI OBEĆAVA NOVA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANjA

Ovogodišnja arheološka istraživanja Starog grada, srednjovekovnog utvrđenja na Tisi kod Novog Bečeja, o kojima smo izveštavali prvog dana iskopavanja, iako samo dvonedeljna, donela su očekivane rezultate i nova saznanja koja bacaju dovoljno svetla na ovaj istorijski lokalitet i pružaju osnovu za njegovu zaštitu kao značajnog spomenika kulture, ali omogućavaju i planiranje daljih arheoloških kampanja.

Prema rečima vođe projekta, Raška Ramadanskog, kustosa arheologa Gradskog muzeja Bečej, istraživanja jesu bila kratka, ali su i više nego zadovoljila očekivanja.

Projekat istraživanja Bečejske tvrđave, pored ispitivanja na kopnu, obuhvatio je istraživanja i u vodi, s obzirom da se značajan deo njenih ostataka, nakon višestrukih razaranja i izgradnje brane, nalazi ispod površine Tise.

Prilikom ovogodišnjih istraživanja Starog grada na Tisi, na kopnu su otvorene dve sonde, a o samoj metodologiji rada u njima, više nam je objasnio arheolog konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Dejan Žigić, koji je ovom prilikom najavio i naredne korake kada je zaštita ovog lokaliteta u pitanju.

Sav materijal koji je pronađen u okviru ovogodišnjih arheoloških istraživanja utvrđenja na Tisi deponovan je u Narodnom muzeju u Zrenjaninu gde će se dalje vršiti muzeološka obrada, a deo materijala će biti podvrgnut i konzervaciji, ističe arheolog Aleksandar Šalamon, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Read 723 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…