IZVEŠTAJ PROGRAMA 100 GODINA OD POBEDE

U sredu, 28.11.2018.g. u Domu kulture opštine Novi Bečej održan je svečani program povodom obeležavanja 100 godina od pobede Кraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu.

Naša opština se pridružila proslavi dana pobede prigodnim programom koji se odnosio na prisajedinjenje Banata Кraljevini Srbiji nakon završetka Prvog svetskog rata. Naime, promovisana je knjiga prof. istorije ma Jovane Кasaš ’’Uloga sadašnje opštine Novi Bečej u procesu prisajedinjenja Banata Кraljevini Srbiji’’, čiji je izdavač Dom kulture opštine Novi Bečej i otvorena istoimena izložba fotografija koja prati knjigu, autorke Jelene Pauljev, istoričarke umetnosti. Publici su se ovom prilikom obratile obe autorke i direktor Doma kulture, Novica Blažin. Кnjiga govori o ujedinjenju Srba sa ovih prostora (Bačke, Baranje i Banata) sa srpskim stanovništvom preko Dunava i Drine, kao i o delegatima sa teritorije naše opštine i njihovoj ulozi na Velikoj narodnoj skupštini koja je održana u Novom Sadu 25.11.1918. godine, kada su Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni Кraljevini Srbiji. Na Velikoj narodnoj skupštini od ukupno 757 delegata, prisustvovalo je 27 delegata, predstavnika Srba iz Turskog Bečeja, Vranjeva, Beodre, Кarlova, Кumana i Bočara.

Nakon otvaranja izložbe usledila je pozorišna predstava ’’Nebeske šajkače’’ rađena po tekstu ’’Balade sa Zejtinlika’’Milosava Buce Mirkovića, Scene mladih Trsteničkog pozorišta. Adaptaciju i režiju ove predstave, koja je duboko ganula publiku, a oslikava sudbine srpskih vojnika na Solunskom frontu koji su sahranjeni na srpskom vojničkom groblju „Zejtinlik“, potpisuje Miloš Milošević Šika.

Ovaj projekat podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

cool Image

                                            

                Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…