REGENERATIVNA POLJOPRIVREDA BUDUĆNOST PROIZVODNJE HRANE

Prednosti održivih agrarnih praksi među kojima je i regenerativna poljoprivreda su mnogostruki o čemu se moglo čuti u okviru nedavno održane prezentacije u poljima suncokreta Dragana Race nadomak Кumana, najvećeg pojedinačnog proizvođača suncokreta u Srbiji.

Zahvaljujući projektu regenerativne poljoprivrede kompanije Nestle u Srbiji se oko 4.200 hekatara zemlje obrađuje upravo po tim principima, sa osnovnim ciljem očuvanja i obnavljanja poljoprivrednog zemljišta, putem unapređenja njegovog zdravlja, uz zaštitu biodiverziteta i životne sredine i smanjenje karbonskog otiska.

U svoj program regenerativne poljoprivrede kompanija Nestle uključila je lokalne uzgajivače suncokreta, a već krajem ove godine deo sirovina u vidu suncokretovog ulja biće iz regenerativnih izvora.

Uzgajanje suncokreta po principu strip-till tehnike podrazumeva minimalnu obradu tla, odnosno plitko oranje, kako bi se očuvalo zdravlje zemljišta i u njemu se zadržale velike količine organske materije. Ovaj način obrade zemlje smanjuje potrošnju fosilnog goriva, što doprinosi i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Cilj kompanije Nestle je da do 2030. godine polovinu sastojaka za svoje proizvode dobija upravo iz regenerativne poljoprivrede.






Read 245 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…