POZIV GAZDINSTVIMA DA AŽURIRAJU PODATКE O ŽIVOTINJAMA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije uputilo je poziv gazdinstvima da ažuriraju podatke o životinjama.

Naime, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu.

Pri registraciji, svako gazdinstvo dobija svoj jedinstveni dvanaestocifreni identifikacioni broj, takozvani HID broj. Pod jednim HID brojem vode se podaci o svim obeleženim životinjama na gazdinstvu.

U slučaju da se životinje nalaze na različitim mestima gazdinstvo može imati više HID-ova. Osnovni razlog za registraciju gazdinstva je praćenje kretanja životinja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kao i regulisanje prometa i proizvodnje mesa i mleka.

U procesu uvođenja eAgrara važno je istaći da će se prilikom ostvarivanja prava na subvencije priznavati stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu, kada su u pitanju životinje, te je iste potrebno od strane vlasnika proveriti i ažurirati u saradnji sa veterinarskim stanicama na toj teritoriji.

Shodno navedenom, potrebno je pored HID broja navesti i broj poljoprivrednog gazdinstva, te imati obeležene i u Centralnoj bazi evidentirane životinje po osnovu kojih se želi ostvariti pravo na subvencije, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.






Read 354 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…