STARIJI ROMI I ROMKINJE ČESTO NEVIDLJIVI ZA SISTEM

Uz podršku nemačke Fondacije EVZ „Sećanje, odgovornost i budućnost“, konferencijom održanom u Novom Sadu Udruženje Roma Novi Bečej privelo je kraju projekat pod nazivom „Podrška Romima preživelim u holokaustu u Srbiji kroz pružanje medicinskih i psiholoških usluga, socijalizaciju i njihovo zastupanje“.

Po rečima predsednice udruženja u Novom Bečeju Danice Jovanović ovo je 5. godina kako se realizuje projekat kroz koji je do sada pomoć dobilo 35 žrtava holokausta romske nacionalnosti na teritoriji Vojvodine, starijih od 65 godina.

Ova i slične priče biće objavljene i u drugom izdanju publikacije koja je ponela naziv „Zaboravljene i zaboravljeni... Romkinje i Romi žrtve Drugog svetskog rata svedoče”, a koja je prvi put objavljena 2018. godine.

Po istraživanjima Ženske Romske mreže Srbije, prosečni životni vek Roma i Romkinja je 48 godina stoga je rad sa starijim pripadnicima romske populacije od izuzetne važnosti kako bi im omogućili da dostojanstveno dožive treće doba i u njemu budu bezbrižni.






Read 23 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…