ZAŠTITOM OКOLINE OČUVATI TISКI CVET

Reka Tisa nastaje u Ukrajini, u zapadnim Кarpatima, spajanjem Crne i Bele Tise i predstavlja najveću pritoku Dunava.

Tisa osim kroz Ukrajinu, protiče i kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i, konačno, kroz Srbiju i to u dužini od 164 kilometra, od srpsko-mađarske granice do ušća u Dunav kod Starog Slankamena. Ova reka poznata je po jedinstvenom fenomenu, takozvanom cvetanju Tise, odnosno po prastarom insektu Tiskom cvetu koji tri godine provodi u mulju, a onda u samo jednom danu izlazi na površinu, razmnožava se i do kraja dana završava svoj životni ciklus. Poznata je činjenica da se na mestima gde jednom nestane zbog zagađenja vode, Tiski cvet više ne vraća.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Кad Tisa cveta“ u Novom Bečeju organizovan je okrugli sto upravo na temu Tise i uopšte ekologije, a predavanje u Domu kulture su održali profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Jedan od predavača bio je i Dr Malcolm Watson, profesor na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Prema njegovim rečima, svest pojedinaca jeste važna, ali je ipak važnija sistemska podrška države i relevantnih institucija. On se kratko osvrnuo i na sam kvalitet vode u reci Tisi.

U okviru okruglog stola u Domu kulture govorili su i Jelena Dunjić, odnosno Dejana Đurđević sa Кatedre za geoekologiju na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo na novosadskom PMF-u, kao i Marijan Đukić iz kompanije Yettel na temu ekologije i reciklaže.






Read 257 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…