OBELEŽENA 81. GODIŠNjICA OD DANA DEPORTACIJE JEVREJA

Polaganjem venaca na mestu nekadašnje sinagoge u Novom Bečeju danas je obeležena 81. godišnjica od Dana deportacije Jevreja iz ovog naseljenog mesta i dela Banata u Drugom svetskom ratu.

Komemoraciji su pored predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Aleksandar Albahari, odnosno delagacija Jevrejske opštine Zrenjanin, na čelu sa predsednicom Ljiljanom Popov.

Negovanje kulture sećanja od izuzetne je važnosti, pre svega, zbog stvaranja boljih uslova života budućih naraštaja, istakao je ovom prilikom predsednik novobečejske opštine, Saša Maksimović.

Da se opština Novi Bečej nalazi među onim sredinama koje poštuju nasleđe i neguju sećanje na sve one koji su tokom istorije stradali, smatra i Ljubica Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.

Prema rečima Aleksandra Albaharija, predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, kultura sećanja važna je, pre svega, kako se nikad ne bi zaboravila stradanja i na taj način sprečila nova.

U ulici Žarka Zrenjanina u Novom Bečeju na današnjem broju 16 sinagoga je postojala u periodu od 1865. do 1947. godine kada je prodata i porušena.

 

Read 370 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…