STANjE STRNIH ŽITA U SREDNjEM BANATU

Usevi ozimih strnih žita se nalaze u fenološkoj fazi intenzivnog bokorenja, dobre kondicije i dobrog zdravstvenog stanja. Na biljkama imamo razvijeno do 4-5 sekundarnih stabala.

Razlike u rokovima setve se polako izjednačavaju, razvijenije biljke u smislu velikog broja sekundarnih stabala i visine kod ranijih rokova ali i biljke iz kasnijih rokova setve ne zaostaju mnogo. Od oktobra meseca pa sve do sada imali smo vrlo povoljne meteorološke uslove za razvoj biljaka sa dobrim rasporedom padavina tokom zimskih meseci ( od 1.10.2021 do 14.03. 2022. ukupno je palo 236 mm/m2najviše padavina je bilo u novembru 84,2 mm/m2, a najmanje u januaru 13,8 mm/m2,merno mesto AMS lokalitet B.Karađorđevo).

Temperature zemljišta i vazduha nisu imale veće oscilacije postepeno su se snižavale, bez većih padova. Faza u kojoj su trenutno ozima strna žita je najotpornija faza prema niskim temperaturama, tako da usevima ne preti izmrzavanje. U proteklom periodu zabeležen je intenzitet biljnih bolesti tipa pegavosti (Septoria tritici do 22%) i pepelnice (Erysiphe graminis do 5% ),veći procenat je na ranijim rokovima setve. U usevima ječma dominira mrežasta pegavost (Pyrenophora teres 24%) dok su pepelnica i sočivasta pegavost ječma manje prisutne ( Erysiphe graminis 5%, Rhynchosporium secalis 10%) Međutim na parcelama su dominantno prisutni korovi,u ovoj vegetacionoj godini vrlo brojni ,pre svega veronika,mišljakinja,gorušica,palamida.Preporuka proizvođačima je da čim vremenski uslovi dozvole ,(pre svega rast temperatura) preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije gajenim biljkama (potrošnja vode i hraniva). Zdravstveno stanje ozimih strnih žita kontinuirano će se pratiti i u sledećem periodu.

Za PSS Zrenjanin Prognozno izveštajna služba RC Zrenjanin Snežana Parađenović

 

Read 438 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…