PREDSTAVNICI LOKALNIH ŠKOLA I OPŠTINE RAZGOVARALI O FINANSIJSKOJ KRIZI BUDžETA

U okviru radnog sastanka u zgradi Opštinske uprave u Novom Bečeju, predstavnici opštinskih škola razgovarali su danas sa predsednikom opštine, Sašom Maksimovićem i njegovim saradnicama na temu finansijskih poteškoća sa kojima su se suočile ove obrazovne institucije, a usled problematike u vezi sa retroaktivnom isplatom putnih troškova na lokalu svojim radnicima za poslednje tri godine.

Naime, deo škola, zbog tužbi radnika i sudskih troškova, kao i isplate jubilarnih nagrada zaposlenima, utrošio je dobar deo svoj godišnjih budžeta čime je ugroženo funkcionisanje tekućih aktivnosti. Razgovorom sa predstavnicima lokalne samouprave cilj je bio da se dođe do kompromisnog rešenja za izlazak iz nepovoljne situacije.

Da je situacija teška, smatra predsednik opštine, Saša Maksimović. Prema njegovim rečima, primetan je nedostatak razumevanja kako u školama, tako i u drugim javnim ustanovama i preduzećima kada je ova tematika u pitanju. S jedne strane se nalazi sve ono što je utvrđeno kolektivnim ugovorima, a sa druge strane je ono što je moguće, odnosno šta budžet opštine može da podnese, rekao je on.

Ono što je izvesno jeste da će opština ubrzo raditi novi rebalans budžeta, kako bi u skladu sa zakonom iznašla nedostajuća sredstva. Prema gruboj računici za normalan nastavak rada svih šest škola u novobečejskoj opštini potrebno je obezbediti dodatnih 13,3 miliona dinara. Vraćanje duga Doma zdravlja i potrošeni budžeti škola, izvršili su pritisak od oko 80 miliona dinara na ovogodišnji budžet opštine, što nije bilo lako izdržati, zaključio je Maksimović. On je poručio građanima opštine da zbog toga moraju imati strpljenja kada je reč o investicijama, koje će sada morati da čekaju povoljniji trenutak.

 

Read 597 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…