NOVI BEČEJ: FUNKCIONALNO - APSTRAKTNO AUTOBUSKO STAJALIŠTE ZA DECU

Kako ističe Vladimir Davidović, član Saveta Mesne zajednice Novi Bečej, ovo stajalište, osim što deci koja čekaju autobus pruža siguran zaklon, ujedno je i galerija likovnih radova.

“Naša ideja je bila da ovo stajalište bude drugačije od ostalih i da svakako bude mesto za promociju dečjeg likovnog stvaralaštva, kao i da se dečji radovi izmeste iz okvira zatvorenih školskih galerija i približe široj publici. Smatramo da smo izgradili još jedno pametno stajalište koje će, između ostalog, promovisati likovnu kulturu.”

Autobuska stajališta su danas mahom slična. „Pametna“, uz internet konekciju i solarno napajanje, ali najčešće ne ispunjavaju svoju osnovnu namenu – zaklon od vremenskih (ne)prilika. Ovo autobusko stajalište finansirala je Mesna zajednica u iznosu od oko 500 hiljada dinara, i i te kako pruža sigurno utočište od kiše, vetra, pa i sunca, a uz sve to je i „obučeno” u vesele boje i oblike.

“Ideja je potekla od osnovnih boja i holandskog slikara i teoretičara slikarstva Pita Mondrijana koji je razvio jedan oblik apstraktne umetnosti – neoplasticizam. Samog Mondrijana karakterišu prepoznatljivi pravougaonici u primarnim bojama, istaknuti pravim crnim linijama na beloj podlozi”, zaključio je Davidović.

 

Read 610 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…