OBELEŽEN 2. OKTOBAR - DAN OSLOBOĐENjA KUMANA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Ove godine obeležava se 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Nacistička Nemačka 9. maja 1945. godine konačno je potučena do nogu od strane savezničkih snaga, da bi 2. septembra iste godine konačno bio okončan bez sumnje najkrvaviji i najtragičniji period u istoriji čovečanstva, u kom je, prema određenim procenama, stradalo preko 75 miliona ljudi. U ranu jesen 1944. godine pripadnici ruske Crvene armije značajno su pomogli Jugoslovensku vojsku u borbama za oslobođenje, pa tako i u opštini Novi Bečej.

Drugog oktobra najpre je oslobođeno Kumane, dan kasnije usledilo je oslobođenje Novog Miloševa, da bi 4. oktobra bili oslobođeni i Novi Bečej i Bočar.

Tim povodom, danas su tradicionalno položeni venci na spomen obeležjima u Kumanu u znak sećanja na stradale meštane ovog naseljenog mesta. Skupu su prisustvovali pripadnici MZ Kumane, opštine Novi Bečej, Udruženja srpskih ratnih veterana Novi Bečej, učenici OŠ „Stančić Milan - Uča“ i drugi meštani Kumana.

 

Read 705 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…