VRAĆA SE STARI SJAJ, ALI MENjA NAMENA DVORCA HERTELENDI U BOČARU

Najmanje naselje u nevelikoj novobečejskoj opštini, Bočar, krase četiri bisera, dve crkve i isto toliko dvoraca. Zub vremena i nebriga društva učinili su arhitektonski „kvartet“ izgubi svu lepotu.

Povodom dva veka pravoslavnog hrama, 2014. godine, rekonstrukcijom mu je vraćen stari sjaj. Valjda i Katoličku crkva ista sudbina čeka 2042. godine, kad bude obeležavala isti jubilej. Višedecenijske nebriga za dvorce u centru sela je, na svu sreću, prekinuta. Polovično. Završava se rekonstrukcija 170 godina starog dvorca Hertelendi, a Bočarci se nadaju da bi u dogledno vreme istu sudbinu mogao da doživi i stotinak metara udaljen kaštel porodice Bajić iz 1903. godine. Dvorac Hertelendi je Bočarcima poznatiji kao Bajerov, jer je ova porodica bila poslednji vlasnik pre Drugog svetskog rata. Posle se tu smestilo sedište poljoprivrednog gazdinstva „Jedinstvo“, pa istureno neuropsihijatrijsko odeljenje zrenjaninske bolnice, a onda je godinama bez ikakve namene „otmeno“ propadao.

-Kompleks Hertelendi će za koji mesec biti svojevrsni Centar „Škola u prirodi“ za predškolsku decu i đake nižih razreda školskog uzrasta, veli Zora Radojević, koja u ime izvođača radova beogradske firme „Modulor“ nadgleda poslove na ograđenoj površini od oko 12 ari. Naravno, želimo što pre da završimo, ali das usporavaju nepredviđene poteškoće, od kojih je, svakako, jedna i epidemiološka situacija vezana za korona virus.

Vremešni Bočarci pamte dvorac sa pratećim sadržajima pre propadanja, ali nisu mogli ni da mu predpostave budući izgled, a tek namenu… Pokrajinska vlada je uložila za sređivanje kompleksa Hertelendi oko 370 miliona dinara, a kad sve bude gotovo prevazići će viziju i same graditeljske porodice. Pošto dvorac ima status spomenika kulture, rekonstrukcija se odvija po strogo propisanim pravilima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a to u velikoj meri usporava i diže cenu radova.

-Centralna zgrada kompleksa je sam dvorac sa oko 2.200 kvadrata u čijem prizemlju će biti smeštene učionice, kabinet IT sa potrebnom računarskom opremom, kuhinja s trpezarijom i saniratni čvor gde će pre ulaska u restoranski deo deca prati ruke. U potkrovlju su dvokrevetne sobe za decu i zajedničko kupatilo, dok su sobe za nastavnike sa kupatilom. Poseban ukras dvorca, kao nekada, je ovalna terasa u središnom ulaznom prizemnom delu. Zanimljiva je i prostrana terasa u potkrovlju, koju sa strane ukrašava krov od biner crepa. Kad je rekonstrukcija u pitanju, nekadašnji pomoćni objekat površine 730 kvadrata sada menja namenu i biće smeštajni paviljon sa tridesetak dvokrevetnih soba u prizemlju i potkrovlju. Tako će u jednoj smeni moći da se smesti 100 dece, veli Zora Radojević.

Pored dva objekta koji se rekonstruišu, još nekoliko je novih iz temelja, kako bi deca imala sadržajan program u vreme boravka u „Školi prirode“ na jednodnevni izlet ili rekreaktivnu sedmodnevnu nastavu.

-Gradi se nova sala za rekreaciju površine 340 kvadrata i kraj nje sportski teren sa tartan-podlogom. U neposrednoj blizini je fitnes-centar na otvorenom i trim staza u obliku „osmice“. Izgrađena su i dva „letnjikovca“ – natkrivene učionice na otvoremom. Od smeštajnog paviljona do sale za rekreaciju je natkrivena staza, koja je i sama ukras kompleksa. Posebna pažnja posvećena je hortikulturi, trudili smo se, koliko se moglo, da sačuvamo postojeće drveće, zasadićemo i novo, ukrasne biljke i žbunje, te posebne vrtove za edukaciju s mediteranskom, lekovitom i drugom florom. U atraktivnom dvorišnom delu je i prikladan amfiteatar, te stambena zgrada za domara i alatnica, dodaje ljubazna sagovornica.

Kompletno imanje je ograđeno punim zidom dužine 492 metra, koji je svojevrsni dekor sa spoljne i unutrašnje strane kompleksa.

-Sav malter sa starog zida smo obili i tamo gde je oronuo izidali novi. Oko 3.000 kvadrata omalterisano je samo u ogradnom zidu, što je dovoljno za jedan novi objekat. Kad sve bude gotovo, za održavanje ovakvog kompleksa biće potrebno najmanje 20 zaposlenih, što će znatno poboljšati standard meštana, zaključuje Zora Radojević.

Još je rano govoriti o tome koliko će nova ustanova oživeti selo. Sve zavisi od programa „školice“. Ali, biće posla za kuvarice, ratne majstore, spremačice, administrativce… Pride, snabdevači svežim voćem, povrćem, mesom, pa mogućnost izdavanja smeštaja za roditelje koji prate decu. Kako je prekoputa sportski centar sa košarkaškim, odbojkaškim, rukometnim i fudbalskim terenom, priču o Centru „Škola u prirodi“ u Bočaru širiće i sportisti koji budu gostovali.

Read 785 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…