ODRŽANA 8. SEDNICA SAVETA SREDNjOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

U sali Gradskog veća Grada Zrenjanina načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas osmu redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga u proširenom sastavu.

Između ostalog, razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija u Srednjobanatskom upravnom okrugu sa akcentom na sprovođenju kontrole poštovanja epidemioloških mera utvrđenih u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti, kako od strane građana tako i od strane organizatora okupljanja, vlasnika objekata i drugih odgovornih lica.

Sednici Saveta su uz predsedavanje načelnice Upravnog okruga prisustvovali članovi Saveta, načelnik PU Zrenjanin, direktor i epidemiolg Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije. Na početku zasedanja prezentovani su najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin na osnovu kojih je ocenjeno da je trenutna epidemiološka situacija u Okrugu dobra i stabilizovana ali da zbog opreza ne treba popuštati u primeni mera zaštite od zaraznih bolesti.

Konkretno, ukupan broj obolelih u Okrugu od početka epidemije je 340 osoba, od čega 269 obolelih u Zrenjaninu, 25 u Žitištu, 18 u Novoj Crnji i po 14 obolelih u opštinama Sečanj i Novi Bečej. Broj hospitalizovanih je smanjen na 7 osoba kod kojih je potvrđena zaraza virusom korona. U avgustu je evidentirano ukupno 64 zaraženih osoba a od početka septembra, sa jučerašnjim datumom, 5 osoba. Najveći broj, 59,9% obolelih, čini radno aktivno stanovništvo uzrasta 30-64 godine.

U cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti naglašena je potreba za pojačanom i koordinisanom kontrolom poštovanja epidemioloških mera od strane nadležnih inspekcijskih službi na svim nivoima i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Takođe je ukazano i na neophodnost pooštravanja kaznene politike prema svim licima, pravnim i fizičkim subjektima, koji ne poštuju epidemiološke mere odn. ne obezbeđuju uslove u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti.

Bez obzira na stabilnu epidemiološku situaciju, apeluje se na sve građane da se i dalje pridržavaju preporučenih epidemioloških mera u cilju zaštite od zarazne bolesti, posebno kada je u pitanju poštovanje propisane fizičke distance i nošenje zaštitnih maski. Ovo se naročito odnosi na organizatore okupljanja i vlasnike objekata, koji podležu inspekcijskoj kontroli i koji su odgovorni za sprovođenje propisanih mera zbog čijeg nepoštovanja će snositi sankcije.

 

Read 720 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…