OBELEŽEN NACIONALNI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Uličnim akcijama u Novom Bečeju i Novom Miloševu juče i danas Crveni krst Novi Bečej simbolično je obeležio Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Bila je ovo još jedna prilika da se promoviše dobrovoljno davalaštvo krvi i da se građanima opštine ukaže na značaj ove humane delatnosti koja spašava živote, a višestruko povoljno utiče na one koji nesebično daruju svoju krv, istakla je Dunja Svirčev, sekretarka Crvenog krsta Novi Bečej. Prema njenim rečima, epidemija virusa COVID-19 promenila je plan i program ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma.

Svaka jedinica krvi koju čini 450 ml ove dragocene tečnosti obavezno se kontroliše na krvnu grupnu pripadnost, prisustvo iregularnih antitela i na izazivače bolesti koje se mogu preneti putem krvi, kao što su izazivači žutice, side i sifilisa. Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koje imaju više od 50 kilograma težine. Ženski davaoci krv mogu dati na svakih 16 nedelje, dok muški davaoci to mogu učniti na svakih 12 nedelja. Trenutno nazastupljenije krvne grupe su A pozitivna i 0 pozitivna, zatim B pozitivna, A negativna i 0 negativna, dok su najmanje zastupljene AB pozitivna, B negativna i AB negativna krvna grupa.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u novobečejskoj opštini zakazana je za 9. jul i biće održana u Novom Bečeju.

 




Read 807 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…