PREPORUKE LEKARSKE KOMORE SRBIJE PROTIV VIRUSA COVID-19

Lekarska komora Srbije izdala je preporuke sa osnovim postupcima u različitim situacijama sa ciljem sprečavanja širenja zaraze virusom COVID-19.

U slučaju ulaska u kući ili stan potrebno je ništa ne dirati i najpre skinuti obuću. Zatim, dezinfikovati šape kućnih ljubimaca. Sledi svlačenje gornjih slojeva odeće koje je potrebno smestiti u plastičnu kesu i kasnije oprati na minimum 60 stepeni. Dalje je potrebno odložiti torbicu, novčanik, ključeve i slično u kutiju na ulazu u kuću ili stan. Sledi tuširanje, a ukoliko ono nije odmah moguće, potrebno je ruke i lice dobro oprati vodom i sapunom. Naredni korak je dezinfikovanje mobilnog telefona i naočara alkoholom. Sledi čišćenje površina onoga što je doneto u kući ili stan, najbolje rastvorom varikine i vode, nakon čega se može odložiti na svoje mesto. Pri ovom procesu bi trebalo nositi rukavice, a po njihovom skidanju, ruke treba dobro oprati.

U slučaju izlaska iz kuće ili stana preporuka je da se obuče jakna ili druga odeća na duge rukave, da se skupi kosa, da se ne nose minđuše, narukvice i prstenje. Ne dodirivati se po licu. Masku bi trebalo staviti neposredno pre izlaska napolje. Izbegavati korišćenje javnog transporta, a ukoliko se izlazi zajedno sa kućnim ljubimcem, izbegavati njegovo trljanje o javne površine. Potrebno je poneti sa sobom jednokratne maramice i koristiti ih za doticanje javnih površina i ručki. Nakon upotrebe maramicu zgužvati i baciti je u kantu za smeće. Ukoliko se kašlje i kija, potrebno je to učiniti na laktu, a ne na rukama ili u vazduhu. Ukoliko se plaća novčanicama potrebno je dezinfikovati ruke. Ruke prati nakon doticanja bilo kog predmeta ili površine ili koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku. Ne dirati lice pre nego što se ruke temeljno ne operu. Održavati udaljenost od drugih osoba.

U slučaju života sa osobom u riziku od zaraze potrebno je: spavati u odvojenim krevetima, ukoliko je moguće koristiti različita kupatila ili ih dezinfikovati rastvorom izbeljivača, ne koristiti iste peškire, pribor za jelu, čaše i slično. Takođe, potrebno je svakodnevno čistiti i dezinfikovati površine sa kojima se često dolazi kontakt, prati odeću, posteljinu i peškire što češće. Isto tako, trebalo bi održavati udaljenost, odnosno spavati u odvojenim prostorijama koje treba provetravati često. Nazvati izabranog lekara ili epidemiologa u slučaju povišene temperature preko 38 stepeni i teškoće sa disanjem. Samoizolaciju ne treba prekidati pune dve nedelje, a nakon svakog prekida trebalo bi ponovo početi brojati, stoji u preporukama Lekarske komore Srbije.

Read 913 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…