MALIŠANI U KUMANU DAROVANI NA SVETOG SAVU

Rastko Nemanjić ili Sveti Sava, kako ga većina nas najbolje zna, plemić vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali pre svega,  utemeljivač srpske crkve, države i školstva, počinuo je na današnji dan 1236. godine.

Sveti Sava zadužio je srpski narod u mnogim oblastima, pa se 27. januar s pravom slavi u crkvama i školama, liturgijama, priredbama i svetosavskim akademijama, balovima. Tako je bilo i danas u Kumanu, gde su tradicionalno, nakon službe u Crkvi Svetog arhangela recitacijama i pesmama nastupili najmlađi meštani ovog naseljenog mesta, nakon čega su im, prema praksi, uručeni i poklon-paketići koje je obezbedila MZ Kumane.

Opširnije u video prilogu!

Sveti Sava prigodnim priredbama obeležava se danas u svim školama novbečejske opštine, dok će večeras od 19 časova u Domu kulture opštine Novi Bečej biti održana i humanitarna Svetosavska akademija u čijem programu će učestovati učenici osnovnih škola „Josif Marinković“ i „Miloje Čiplić“.






Read 875 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…