Print this page
ZAŠTITOM OКOLINE OČUVATI TISКI CVET

Reka Tisa nastaje u Ukrajini, u zapadnim Кarpatima, spajanjem Crne i Bele Tise i predstavlja najveću pritoku Dunava.

Tisa osim kroz Ukrajinu, protiče i kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i, konačno, kroz Srbiju i to u dužini od 164 kilometra, od srpsko-mađarske granice do ušća u Dunav kod Starog Slankamena. Ova reka poznata je po jedinstvenom fenomenu, takozvanom cvetanju Tise, odnosno po prastarom insektu Tiskom cvetu koji tri godine provodi u mulju, a onda u samo jednom danu izlazi na površinu, razmnožava se i do kraja dana završava svoj životni ciklus. Poznata je činjenica da se na mestima gde jednom nestane zbog zagađenja vode, Tiski cvet više ne vraća.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Кad Tisa cveta“ u Novom Bečeju organizovan je okrugli sto upravo na temu Tise i uopšte ekologije, a predavanje u Domu kulture su održali profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Jedan od predavača bio je i Dr Malcolm Watson, profesor na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Prema njegovim rečima, svest pojedinaca jeste važna, ali je ipak važnija sistemska podrška države i relevantnih institucija. On se kratko osvrnuo i na sam kvalitet vode u reci Tisi.

U okviru okruglog stola u Domu kulture govorili su i Jelena Dunjić, odnosno Dejana Đurđević sa Кatedre za geoekologiju na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo na novosadskom PMF-u, kao i Marijan Đukić iz kompanije Yettel na temu ekologije i reciklaže.






Read 268 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…