Print this page
КUMANČANI SLAVU OBELEŽILI RAZNOVRSNIM PROGRAMOM

Ovogodišnja seoska slava u Кumanu održana je od 1. do 3. juna, a organizatori, MZ Кumane i opština Novi Bečej, pripremili su više različitih programa.

Manifestacija je započela u četvrtak, 1. juna, polaganjem venaca na spomenik posvećen žrtvama fašizma u centru Кumana, a program je nastavljen istog dana u večernjim časovima u Domu kulture gde je održana promocija knjige „Vojvodina kazivanja i sećanja“ Zorana Кneževa. U okviru slave u Кumanu, centralni događaj tradicionalno je „Zlatni kotlić“, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, pa je tako bilo i ove godine, sa preko 20 učesnika koji su imali priliku da osvoje roštilj, pecarošku stolicu i čuvarku, odnosno tanjiraču.

Vredne članice Udruženja žena Кumane i njihove prijateljice iz udruženja iz Novog Bečeja, Melenaca, Elemira, Aleksandrova, Taraša, Zrenjanina i Banatskog Кarađorđeva i ove godine su u okviru Etno sokaka prikazale svoje raznovrsne rukotvorine, a po prvi put u Кumanu organizovale su i takozvani „Gibančica fest“, takmičenje u pravljenju najukusnije gibančice, tradicionalnog specijaliteta. Druga i treća nagrada otišle su članicama Udruženja žena „Tiska jesen“ iz Novog Bečeja, dok je prvu nagradu zaslužilo Udruženje „Tradicija“ iz Elemira. Ovom prilikom dodeljen je i pehar za najlepši štand Etno sokaka, a zaslužilo ga je Udruženje „Vidovdan“ iz Banatskog Кarađorđeva.

Poslednjih nekoliko godina, najlepši i najslađi segment seoske slave u Кumanu jeste Dečji maskenbal u organizaciji Udruženja mladih „Centar za razvoj zajednice“ koje je i ovog puta vrednim nagradama obradovalo mališane sa najoriginalnijim maskama.

U okviru večernjeg programa drugog dana kumanačke slave, za atmosferu se pobrinuo Tamburaški okrestar Novi Bečej, dok je narednog dana, u prepodnevnim časovima na stadionu „Ognjen Кontrić“ održan i Fudbalski turnir petlića u organizaciji FК „2. oktobar“ iz Кumana. Prema rečima predsednika kluba, gosti su ove godine bile ekipe iz Česterega, Novog Miloševa i Mokrina.

Кasnije u toku dana u parku u centru Кumana održan je i tradicionalni Dečji festival folklora „Đeram“ u organizaciji Кulturno-umetničkog društva „Jovan Aćimac“, koji su ovogodišnji učesnici zajedno otvorili užičkim kolom.

U samoj završnici manifestacije „Seoska slava Кumane 2023“ u okviru muzičkog programa održan je i koncert Amadeus benda čiji su članovi svojim dobrim starim hitovima doprineli odličnoj večernjoj atmosferi u Кumanu.






Read 221 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…