Print this page
PET MILIONA DINARA ZA DOM KULTURE U OKVIRU KONKURSA „GRADOVI U FOKUSU“

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije po ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ za sufinansiranje programa lokalnih samouprava opredelilo je 350 miliona dinara, a ovom prilikom podržan je 41 projekat u isto toliko gradova i opština u ukupnoj vrednosti od 339,2 miliona dinara.

Opština Novi Bečej, pobednik ovog konkursa 2016. godine, ove godine dobila je sredstva u visini od 5 miliona dinara za rekonstrukciju krova terase Doma kulture u Novom Bečeju, kao i za sanaciju i opremanje prostora u zgradi ove ustanove koji će biti namenjen za IT učionicu.

Prema rečima predsednika opštine Novi Bečej, Saše Maksimovića, opština nije učestvovala od 2016. godine kada je dobila oko 57 miliona dinara: „Imali smo čast i zadovoljstvo da 2016. godine pobedimo na konkursu „Gradovi u fokusu“. U međuvremenu nismo konkurisali, tj. tri godine smo, uslovno rečeno, imali „zabranu“, iako to nije bila prava zabrana, no logično je bilo da ipak nemamo osnova da konkurišemo, jer smo dobili značajna sredstva. U međuvremenu smo, moram priznati, pomagali drugim opštinama, dve, tri su i dobile sredstva zahvaljujući našoj pomoći kroz projektnu dokumentaciju. Ove godine je bio red da ponovo konkurišemo i to za dosta više sredstava, moram da priznam. Konkurisali smo za deo krova Žitnog magacina u Novom Bečeju, međutim, zaista se radi o velikim sredstvima. Naravno, imamo plan i zato se nismo previše fokusirali na „Gradove u fokusu“, jer su to sredstva koja se dele na mnogo opština. Plan nam je da pokušamo da pobedimo na konkursu za prestonicu kulture Srbije 2022. godine, za šta je konkurs tek raspisan. Ukoliko u tome uspemo, mislim da bismo mogli da sa dovoljno sredstava završimo kompletno Žitni magacin.

Više o adaptaciji prostora namenjenog učionici za oblast informatike zahvaljujući sredstvima konkursa „Gradovi u fokusu“, ispričao nam je direktor ove ustanove, Novica Blažin. On je istakao da bi IT učionica trebalo da počne sa radom najverovatnije januara sledeće godine, a predviđa ukupno 12 polaznika. Blažin se osvrnuo i na rekonstrukciju krova terase sa koje se pruža jedan od najlepših pogleda na Tisu i Tiski kej, a koja bi na ovaj način bila interesantnija ugostiteljima za iznajmljivanje.

 

Read 533 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…