Print this page
ODRŽANA 12. SEDNICA SAVETA SREDNjOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas u skupštinskoj sali Grada Zrenjanina 12. redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga u proširenom sastavu. Na sednici su razmatrane teme vezane za najnoviju epidemiološku situaciju u Srednjobanatskom upravnom okrugu, koordinisane inspekcijske nadzore u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid-19 i spremnost subjekata lokalnih samouprava za nastupajući zimski period.

Sednici Saveta su pored članova Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga i predstavnika lokalnih samouprava prisustvovali su načelnik Policijske uprave Zrenjanin, direktor i epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, v.d. direktor Opšte bolnice Zrenjanin, direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti, direktor Privredne komore Zrenjanin i načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije. Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, na području Srednjobanatskog upravnog okruga ukupno je 939 aktivnih slučajeva kod kojih je potvrđena zaraza virusom Kovid-19. Najviše obolelih je u Zrenjaninu- 774, zatim u Žitištu-52, Novom Bečeju – 50, Novoj Crnji – 41 i Sečnju – 22 osobe. Trenutna epidemiološka situacija je ocenjena kao veoma ozbiljna sa tendencijom očekivanog povećanja broja zaraženih zbog čega je moguće proglašenje vanredne situacije u nekim lokalnim samoupravama. Jačaju se zdravstveni kapaciteti za prijem novoobolelih ali problema ima zbog zaražavanja zdravstvenih radnika.

Gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije na području Srednjobanatskog upravnog okruga prate epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i mere Kriznog štaba te u skladu sa tim usklađuju svoje odluke u cilju suzbijanja širenja epidemije izazvane virusom Kovid-19. U prethodnom periodu nastavilo se sa pojačanim koordinisanim inspekcijskim kontrolama u primeni protivepidemioloških mera. Ciljane inspekcijske nadzore osim sanitarne inspekcije sprovodile su i inspekcija rada, tržišna, veterinarska i poreska inspekcija kao i inspekcije na nivou lokalnih samouprava, komunalna inspekcija i komunalna milicija. U inspekcijke nadzore, kao pomoć inspekcijama, uključena je i Policijska uprava u Zrenjaninu. Od 28. oktobra 2020. godine, kada se započelo za zajedničkim ciljanim nadzorima, do 19. 11. 2020. godine izvršene su ukupno 782 kontrole a zbog uočenih nepravilnosti u primeni protivepidemioloških mera podnete su 22 prekršajne prijave.

Izmenama i dopunama Zakona o za štiti stanovništva od zaraznih bolesti, inspekcijski nadzor nad primenom mera zaštite od infekcije, pored sanitarne inspekcije, kao povereni posao vrši i lokalna samouprava preko komunalne inspekcije i komunalne milicije, koje su ovim izmenama dobile veća ovlašćenja. Na osnovu izveštaja jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga o stanju i spremnosti subjekata za nailazeći zimski period, konstatovano je da su sve lokalne samouprave pripremljene da u slučaju proglašenja vanredne situacije, usled većih snežnih padavina, preduzmu odgovarajuće preventivne i operativne mere.

I ovom prilikom je na kraju sedice Saveta potvrđeno da je međusobna saradnja od velike važnosti u ostvarivanju zajedničkog interesa da se aktuelna epidemiološka situacija uspešno prevaziđe i sačuva zdravlje svih građana.

 

Read 668 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…