Print this page
ODRŽANA 11. SEDNICA SAVETA SREDNJOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević sazvala je danas u sali Gradskog veća Grada Zrenjanina 11. redovnu sednicu Saveta upravnog okruga u proširenom sastavu.

Na dnevno redu su bile teme vezane za najnoviju epidemiološku situaciju u svim lokalnim samoupravama srednjobanatskog upravnog okruga kao i pojačanu kontrolu i zajednički inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja širenja virusa KOVID -19.

Sednici Saveta, uz predsedavanje načelnice Upravnog okruga, prisustvovali su članovi Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, načelnik Odeljenja policije Zrenjanin, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, direktor Privredne komore Zrenjanin i načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije.

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin o broju zaraženih na području Srednjobanatskog upravnog okruga ocenjeno je da je trenutna epidemiološka situacija u Okrugu pogoršana sa tendencijom rasta broja inficiranih Kovidom19. Trenutno je na području Okruga registrovan ukupno 161 slučaj, koji se vode kao aktivni. Od ukupnog broja, najviše zaraženih je u Zrenjaninu sa naseljenim mestima – 135 novoobolelih osoba, Žitištu – 5, Novoj Crnji – 4, Novom Bečeju – 13 i Sečnju – 4. S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije Savet UO je konstatovao da su postojeće zaštitne mere dobre i da je samo potrebna pojačana kontrola njihove primene.

Štabovi za vanredne situacije Grada Zrenjanina i svih opština Srednjobanatskog upravnog okruga kontinuirano prate epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i u zavisnosti od nje usklađivaće mere. Izražena je nada da za pooštravanjem mera neće biti potrebe te je i ovog puta upućen apel građanima da budu disciplinovani i pridržavaju se propisanih i preporučenih zaštitnih mera.

Sa pojačanim inspekcijskim kontrolama u primeni protivepidemioloških mera započelo se od prošlog četvrtka kada su u kontrolu, osim sanitarne inspekcije, uključune i druge republičke inspekcije i inspekcije lokalnih samouprava kao i drugi državni organi na nivou okruga. Zajednički inspekcijski nadzor objekata i događaja koji su procenjeni kao visoko rizični sprovodi se prema uputstvima vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i formirane Radne grupe za koordinaciju republičkih inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa Kovid-19. U aktivnostima koordinacije rada učestvuju načelnici upravnih okruga i inspekcijske službe sa predsednicima i načelnicima lokalnih samouprava.

O rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola redovno se izveštava Radna grupa, na dnevnom i nedeljnom nivou. Od početka ovih aktivnosti u Srednjobanatskom upravnom okrugu izvršena su ukupno 144 inspekcijska nadzora u skladu sa planovima nadzora i podneto je 5 prekršajnih zahteva protiv prekršilaca propisanih mera.

NA KRAJU SEDNICE SAVETA UPRAVNOG OKRUGA POTVRĐENO JE DA JE MEĐUSOBNA SARADNjA OD VELIKE VAŽNOSTI U OSTVARIVANjU ZAJEDNIČKOG INTERESA DA SE NOVONASTALA SITUACIJA USPEŠNO PREVAZIĐE I SAČUVA ZDRAVLjE SVIH GRAĐANA.

 

Read 653 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…