Print this page
OBELEŽEN 2. OKTOBAR - DAN OSLOBOĐENjA KUMANA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Ove godine obeležava se 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Nacistička Nemačka 9. maja 1945. godine konačno je potučena do nogu od strane savezničkih snaga, da bi 2. septembra iste godine konačno bio okončan bez sumnje najkrvaviji i najtragičniji period u istoriji čovečanstva, u kom je, prema određenim procenama, stradalo preko 75 miliona ljudi. U ranu jesen 1944. godine pripadnici ruske Crvene armije značajno su pomogli Jugoslovensku vojsku u borbama za oslobođenje, pa tako i u opštini Novi Bečej.

Drugog oktobra najpre je oslobođeno Kumane, dan kasnije usledilo je oslobođenje Novog Miloševa, da bi 4. oktobra bili oslobođeni i Novi Bečej i Bočar.

Tim povodom, danas su tradicionalno položeni venci na spomen obeležjima u Kumanu u znak sećanja na stradale meštane ovog naseljenog mesta. Skupu su prisustvovali pripadnici MZ Kumane, opštine Novi Bečej, Udruženja srpskih ratnih veterana Novi Bečej, učenici OŠ „Stančić Milan - Uča“ i drugi meštani Kumana.

 

Read 714 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…