Print this page
MALIŠANI U KUMANU DAROVANI NA SVETOG SAVU

Rastko Nemanjić ili Sveti Sava, kako ga većina nas najbolje zna, plemić vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali pre svega,  utemeljivač srpske crkve, države i školstva, počinuo je na današnji dan 1236. godine.

Sveti Sava zadužio je srpski narod u mnogim oblastima, pa se 27. januar s pravom slavi u crkvama i školama, liturgijama, priredbama i svetosavskim akademijama, balovima. Tako je bilo i danas u Kumanu, gde su tradicionalno, nakon službe u Crkvi Svetog arhangela recitacijama i pesmama nastupili najmlađi meštani ovog naseljenog mesta, nakon čega su im, prema praksi, uručeni i poklon-paketići koje je obezbedila MZ Kumane.

Opširnije u video prilogu!

Sveti Sava prigodnim priredbama obeležava se danas u svim školama novbečejske opštine, dok će večeras od 19 časova u Domu kulture opštine Novi Bečej biti održana i humanitarna Svetosavska akademija u čijem programu će učestovati učenici osnovnih škola „Josif Marinković“ i „Miloje Čiplić“.






Read 885 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…