Print this page
RANI BRAKOVI I SEKSUALNO NASILJE RUKU POD RUKU U 21. VEKU

Svake godine 15 miliona devojčica uda se pre navršene 18. godine.

To je 28 devojčica svakog minuta ili 1 devojčica svake sekunde. Problem dečijih, ugovorenih brakova, što je praksa karakteristična najviše za romsku populaciju, direktno je vezano za problem nasilja u porodici, naročito nad ženama, a u prilog tome govori i statistika koja kaže da 90% maloletnih romkinja preživi seksualno nasilje kroz rani brak, potvrdila je aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej, Vesna Ćerimović. Ona dodaje da je, nakon 20 godina borbe, formiranjem Nacionalne koalicija za okončanje dečijih brakova i potpisivanjem deklaracije na pokrajinskom nivou koja podrazumeva nultu tolerancije na ovaj čin, učinjen prvo konkretan korak ka rešavanju ovog problema.

Ukoliko se ne sprovede velika svetska akcija protiv ranih brakova , ukupan broj žena koje su udate u detinjstvu do 2050. godine dostići će 1,2 milijarde, a nekina od načina suzbijanja jesu poštovanje minimalne starosne granice za sklapanje braka kao i preduzimanje mera za podizanje svesti o negativnim uticajima koje rani brak ima na ostvarivanje ženskih ljudskih prava.

SOS telefoni na kojima se možete obratiti za pomoć jesu brojevi udruženja u Novom Bečeju 023-774-959 i 023-775-843, kao i SOS telefon Vojvodine 0800/ 10-10-10. Više o ovoj temi saznajte u novom izdanju emisije „Aktivizacija“, večeras, od 20 časova.






Read 881 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…