Print this page
БОРБА ПРОТИВ ВРШЊАЧKОГ НАСИЉА НА РЕЛАЦИЈИ РОДИТЕЉ - ДЕТЕ - НАСТАВНИK

Сведоци смо да се у основним и средњим школама сваког дана дешавају случајеви вршњачког насиља, злостављања и занемаривања.

Јасно је да се борба против овог озбиљног проблема мора водити системски, на више фронтова, а највише на релацији између родитеља, деце и наставника. Један од корака у настојању да се, пре свега, превентивно делује када је ова тематика у питању јесу и родитељски састанци у оквиру којих се ових дана у ОШ „Милоје Чиплић“ у Новом Бечеју родитељи информишу о главним цртама правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање.

Акценат борбе против насиља међу децом првенствено је на превенцији овог проблема. Уколико ипак дође до интервенције она има свој предвиђени поступак који се примењује, а чије се активности налазе у развојном и годишњем плану школе, наглашава Биљана Бањац, директорка школе и додаје да је апсолутни циљ спречити да до интервенција дође или да се оне смање на што је могуће мањи број случајева. У том поступку од изузетне важности јесте управо добра сарадња са родитељима.

Још један врло важан аспект борбе против насиља, злостављања и занемаривања међу децом јесте и вршњачка едукација. Управо зато се у сарадњи са другим институцијама у школама врло често спроводе различите врсте радионица и предавања у циљу информисања и едуковања младих, уз пружање позитивних примера, али и смерова како би њихов развој личности текао у смеру стварања задовољнијих и срећнијих младих људи.Read 228 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…