Print this page
ЈЕСЕЊЕ ПРСТЕНОВАЊЕ ПТИЦА НА СЛАНОМ KОПОВУ УСПЕШНО УПРKОС СУШИ

Слано копово је једно од најважнијих и најособенијих станишта птица у Србији, а представља и јединствену миграторну станицу за птице селице.

И поред релативно мале површине заштићеног простора у овом специјалном резервату природе до сада је евидентирано око 220 врста птица, па је оно због својих изузетних орнитолошких особености, проглашено значајним рамсарским и подручјем за птице од велике важности (ИБА).

У периоду јесење миграције птица Слано копово представља место где се масовно окупљају патке, гуске и ждралови. Два пута годишње, у пролеће и у јесен, у последњих шест година у овом специјалном резервату природе се организују такозвани прстеновачки кампови. Прстеновање птица изузезтно је значајно у циљу праћења бројног стања птица и њихове миграције, истиче Силвија Иванић, стручна сарадница Ловачког удружења Нови Бечеј које управља овим резерватом: „Јако смо задовољни с обзиром на сушу која нас је задесила у овој другој половини године и с обзиром да зато нема воде на Сланом копову што аутоматски повлачи одсуство великог броја врста птица. Доста је занимљивих врста, а и бројност птица је заиста велика. Ми смо већ првог дана имали два налаза из Пољске и Мађарске.“

Овом пиликом прстеновано је преко 400 јединки птица, највише плавих сеница и црвендаћа. Поред тога, прстеноване су и друге врсте као што су: обичан попић, краљић, царић, барска стрнадица, батокљун, велика сеница, пољски врабац, обични звиждак, кос, дрозд певач, сеница вуга и кобац.
Read 205 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…