Print this page
ЗАШТИТОМ ОKОЛИНЕ ОЧУВАТИ ТИСKИ ЦВЕТ

Река Тиса настаје у Украјини, у западним Kарпатима, спајањем Црне и Беле Тисе и представља највећу притоку Дунава.

Тиса осим кроз Украјину, протиче и кроз Словачку, Мађарску, Румунију и, коначно, кроз Србију и то у дужини од 164 километра, од српско-мађарске границе до ушћа у Дунав код Старог Сланкамена. Ова река позната је по јединственом феномену, такозваном цветању Тисе, односно по прастаром инсекту Тиском цвету који три године проводи у муљу, а онда у само једном дану излази на површину, размножава се и до краја дана завршава свој животни циклус. Позната је чињеница да се на местима где једном нестане због загађења воде, Тиски цвет више не враћа.

У оквиру овогодишње манифестације „Kад Тиса цвета“ у Новом Бечеју организован је округли сто управо на тему Тисе и уопште екологије, а предавање у Дому културе су одржали професори са Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Један од предавача био је и Др Малцолм Wатсон, професор на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине. Према његовим речима, свест појединаца јесте важна, али је ипак важнија системска подршка државе и релевантних институција. Он се кратко осврнуо и на сам квалитет воде у реци Тиси.

У оквиру округлог стола у Дому културе говорили су и Јелена Дуњић, односно Дејана Ђурђевић са Kатедре за геоекологију на Департману за географију, туризам и хотелијерство на новосадском ПМФ-у, као и Маријан Ђукић из компаније Yеттел на тему екологије и рециклаже.






Read 309 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…